Povišana temperatura oz. vročina pri dojenčku

933
vročina pri dojenčku
Temperatura

Dojenčku lahko pomagate olajšati prebolevanje simptomov tako, da ga okopate v mlačni vodi, oblečete v zračna oblačila, na čelo položite hladen obkladek in ponujate večje količine tekočine oziroma pogosteje dojite.

Ko Vročina pri dojenčku oz. povišana telesna temperatura, je prav tako kot pri odraslem, obrambni mehanizem telesa, do katerega običajno pride ob okužbi z virusi ali bakterijami.

Vročina pri dojenčku – kdaj govorimo o njej

O povišani telesni temperaturi govorimo takrat, ko temperatura, merjena pod pazduho, preseže 37,2 °C, v ušesu 37,5 °C, v ritki (najbolj natančno) nad 38 °C. Dojenček ima enega ali več simptomov: je nemiren, razdražljiv, utrujen, zaspan. Ob hitrem porastu temperature ali visoki vročini ga lahko tudi trese mrzlica. Lahko zavrača dojenje ali hranjenje, ima pordelo kožo, vroče čelo in telo, okončine pa so hladne na otip, utrip srca je povišan, diha hitreje. Temperaturo mu izmerite v mirovanju, vsaj dve uri po hranjenju, med tem naj ne bo pretirano oblečen in pokrit. Praviloma merite temperaturo v ritki. Za merjenje temperature v spanju lahko uporabite elektronski brezkontaktni termometer. Otrokovemu čelu se približate na 0,5–3 cm in po pritisku na gumb odčitate temperaturo (natančno upoštevajte navodila proizvajalca).

Posvet z zdravnikom

Blago povišana temperatura bo večjemu, sicer zdravemu otroku, koristila pri premagovanju okužbe, zato je ne znižujte takoj, ko začne naraščati. Če je otrok starejši od treh mesecev in temperatura ne preseže 38,5 – 39,0 °C pod pazduho in je otrok ob tem živahen, neprizadet, dobro pije, dovolj lula, ga/jo skrbno opazujte in počakajte s simptomatskim zdravljenjem. Ko povišana telesna temperatura traja dlje kot 3 dni ali se pojavijo znaki in simptomi, ki so sumljivi za bakterijsko okužbo (stokanje, mrzlica, boleč jok, apatičnost, izpuščaj, lahko tudi bruhanje), naj otroka zaradi vzročnega zdravljenja pregleda zdravnik. V primeru da je otrok tudi ob nižji temperaturi zaspan, zmeden, ne pije dovolj, ga mora čimprej pregledati zdravnik.

Pri novorojenčkih in dojenčkih mlajših od treh mesecev pa je potreben čimprejšnji pregled pri zdravniku. Povišana temperatura je lahko znak resne okužbe, ki jo mora zdravnik vzročno opredeliti. Pri novorojenčkih, mlajših dojenčkih od treh mesecev in nekaterih otrocih s pridruženimi boleznimi, lahko resna okužba poteka tudi brez povišane temperature. Zato je pri njih potrebna dodatna pozornost. Zniževanje vročine je potrebno pri otrocih, ki imajo težke prirojene srčne napake ali kronično bolezen (običajno srčne ali nevrološke), in bi jih vročina lahko ogrozila. Moramo pa vedeti, da je potrebno opredeliti vzrok povišane temperature. Saj lahko z nekritičnim zniževanjem temperature klinično sliko resne okužbe pri dojenčkih zabrišemo in po nepotrebnem odložimo ustrezno, vzročno zdravljenje.

Dodatni znaki

Pri otrocih bodite posebej pozorni na dodatne znake:

Pospešeno dihanje in srčni utrip, kožo (če se pojavi izpuščaj), splošno počutje in razpoloženje. V primeru slabšanja stanja in ob porastu temperature nad 38 °C se vedno odločite za posvet in obisk pri zdravniku. Podobno velja, če opazite kožni izpuščaj ali pretirano zaspanost. Ne pozabite, da nekatere okužbe lahko potekajo zelo hitro in usodno. Pri teh okužbah pa praviloma ne bo edini opozorilni znak povišana telesna temperatura. Tudi povišana temperatura, ki traja dlje kot tri dni, mora biti  opredeljena s strani zdravnika.

Kako olajšati prebolevanje

Dojenčku lahko pomagate olajšati prebolevanje simptomov tako, da ga okopate v mlačni vodi, oblečete v zračna oblačila, na čelo položite hladen obkladek in ponujate večje količine tekočine oziroma pogosteje dojite. Otroku omogočite počitek in mirovanje. Prostor, v katerem je, večkrat prezračite. Pri višji temperaturi nad 38,5 °C mu lahko pomagate tudi z zdravili za zniževanje temperature-antipiretiki, v obliki svečk ali sirupa, ki jih uporabite skladno z navodili zdravnika.

 

Tatjana Mrvič

http://www.kclj.si/

dr. med., specialistka pediatrije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav