NosečnostStreptokok B lahko okuži plod - opravite bris

Streptokok B lahko okuži plod – opravite bris

Oglejte si video z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, o možnostih prisotnega streptokoka in kako se pri tem ukrepa.

Bris nožnice na streptokoka B, to je bakterija, ki lahko pri okužbi ploda povzroči hudo bolezen, sepso in lahko povzroči tudi nenadno smrt novorojenčka. Bolj ogroženi so nezreli otroci pri predčasnem porodu, pri zrelih otrocih manj ogroženih, tudi verjetnost,  da se okuži in da bi zbolel je manjša.

Hlapne snovi
Hlapne snovi

Veliko žensk ima okuženo nožnico, predvsem zdravstveni delavci smo izpostavljeni, ženske, ki delajo z majhnimi otroci v jaslih in vrtcih ali ženske, ki imajo pridružene ostale bolezni, spolno prenosne bolezni. Pri teh je večja možnost, da imajo tudi streptokok. Bris se vzame ali tistim bolj ogroženim ali tisitm, ki se že v času nosečnosti izkaže, da je izcedek patološki.

Če se ga (bris) vzame, se ga okrog 36., 38. tedna. Če je bris pozitiven, je potrebna antibiotična zaščita med samim porodom. Ne prej, če tudi bomo prej žensko pozdravili, se lahko kasneje kolonizira do konca nosečnosti in je pri porodu še vedno prisoten v nožnici. Nobenih antibiotikov prej, ob porodu, zato je potrebno označiti v materinsko knjižico, da je prisoten streptokok v nožnici in preden predremo mehur, ali če pride do odtekanje že doma, ko pride, si ji najprej da antibiotik direktno v žilo in se te doze potem ponavlja na 4 ure, če ženska ne rodi v 4 urah. Ko gre plod skozi porodni kanal, naj ne bi bili ti mikroorganizmi živi.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj