Preiskave in presejalni testi med 11. in 14. tednom nosečnosti

0
8375
Nosečnost - Meritev nuhalne svetline
Nosečnost - Meritev nuhalne svetline

Poleg ultrazvočnega pregleda za ugotavljanje možnih nepravilnosti v razvoju ploda vam zdravnik lahko predlaga še eno ali več izmed spodaj opisanih preiskav.

Ultrazvočni (UZ) presejalni test z meritvijo nuhalne svrtline (NS) izvajamo med 11. in 14. tednom nosečnosti (do 13 tednov in 6 dni). Izmerimo debelino nabrane tekočine med kožo in podkožnimi tkivi v področju zatilja ploda. To meritev imenujemo NS. Povečana NS povečuje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti v razvoju ploda. Pri pregledu določimo število plodov (pri dvojčkih določimo ali imajo skupno ali ločeno posteljico), višino nosečnosti in natančno pregledamo organe pri plodu. Z meritvijo NS, starostjo nosečnice in izmerjeno srčno frekvenco ploda najdemo 80% kromosomskih napak, če pregledu dodamo še dvojni hormonski test (DHT) pa 90%. Ocenjujemo tudi nosno kost v obraznem profilu. Pri 60 % plodov z Downovim sindromom je nosna kost odsotna ali pa slabo razvita. Odsotno nosno kost opažamo tudi pri 3% normalnih plodov. Če je nosna kost dobro vidna, to dodatno zniža tveganje za Downov sindrom.

Pregled z meritvijo NS in DHT kot osnovno presejanje za iskanje razvojnih nepravilnosti ploda  priporočamo vsem nosečnicam ne glede na starost. Nosečnice, ki so v času predvidenega termina poroda stare 35 in 36 let, lahko ta pregled opravljajo tudi na stroške ZZZS v javnem zavodu, za ostale starostne skupine nosečnic je pregled samoplačniški.

Če je izračunano tveganje za kromosomske napake povečano (1: =/< 300), svetujemo nadaljnjo diagnostiko (biopsijo horionskih resic (BHR) ali amniocentezo (AC)), ki je plačana s strani ZZZS. Pri zmerno povečanem tveganju se lahko samoplačniško opravi tudi neinvazivni test prostocelične plodove DNK (NIPT) iz krvi nosečnice (Nifty/Natera/Panorma).

Nosečnica s starostjo 37 let in več ob predvidenem terminu poroda lahko na svojo željo in na stroške ZZZS opravlja diagnostično BHR med 11. in 14. tednom, za določitev kromosomskega zapisa ploda. Tveganje za splav po preiskavi je 1%.

Laboratorijske preiskave
Preiskava krvi na toksoplazmoToksoplazma je parazit, ki ga prenašajo mačke. Če se nosečnica z omenjenim parazitom okuži v nosečnosti, lahko ob nezdravljenju pride do prenosa okužbe na plod, kar ga lahko močno okvari. Včasih se je veliko žensk okužilo s parazitom že v otroštvu in so v času zanositve že imele protitelesa, tako da do sveže okužbe ni moglo priti. Danes pa večina nosečnic še nima prisotnih protiteles, zato je potrebno testiranje na protitelesa proti toksoplazmi v nosečnosti: prvič v 12. tednu (ali pred zanositvijo),

drugič med 20. in 24. tednom,

tretjič na koncu do 35. tedna.

V primeru pojava protiteles, ki kažejo na svežo okužbo v nosečnosti, je potrebno zdravljenje z antibiotikom, ki prepreči prenos okužbe na plod.

Nosečnica se okužbi izogne s skrbnim umivanjem rok, z izogibanjem mačkam oziroma predvsem njihovim iztrebkom ter z umivanjem hrane, ki se je surova.

Serološka preiskava na prisotnost protiteles za sifilisSifilis je redek, a lahko močno okvari plod. Preiskava je obvezna za vse nosečnice.
Pregled hemogramaHemogram pokaže morebitno slabokrvnost, vnetje in bolezni krvotvornih organov.
Preiskava urinaSpremembe v urinu (prisotnost bakterij, sladkorja, proteinov) lahko pokažejo vnetje sečil in druga bolezenska stanja (sladkorna bolezen, gestoza).
ICT (posredni Coombsov test)Test pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam drugačne krvne skupine ali Rh-faktorja.
RdečkeTest se opravi le v primeru, da niste bili cepljeni proti njim.
Test za nosečnostno sladkorno bolezenNosečnostna sladkorna bolezen je pomanjkanje inzulina v nosečnosti.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Mili Lomšek

mag. Mili Lomšek

https://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

Saša Trampuž

http://sl.zd-grosuplje.si/

dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here