Alergije pri dojenčku

3
16299
Alergije
Alergije

Alergije pri dojenčku so vse bolj pogoste, na hrano, na snovi v okolju, tveganje za alergijo pa se še poveča, če jo ima eden od staršev.

»Alergije so pogoste v vseh življenjskih obdobjih. Nagnjenost k alergiji je prirojena in je s svojim ravnanjem ne moremo povzročiti. Žal velja tudi, da s svojim ravnanjem, prehrano ali načinom življenja nagnjenosti k alergiji ne moremo »pozdraviti« ali zagotovo  preprečiti, da bi se kdaj izrazila v obliki bolezenskih težav. Lahko jih omilimo, ne pa preprečimo. Lahko pa z ustreznim načinom življenja preprečujemo hude oblike bolezni. Nagnjenost k alergiji torej imamo ali pa nimamo. Koliko in kakšne težave v zvezi s tem bomo v življenju imeli, pa je odvisno od vrste dejavnikov,« pravi Vlasta Kunaver, dr. med.

Bodoča mamica oziroma mamica torej ne more veliko narediti v času nosečnosti oziroma dojenja, da njen otrok ne bi bolj dovzeten za alergije. »Doslej niso uspeli dokazati, da bi bilo mogoče z izključitvenimi dietami nosečih mamic alergije pri otrocih preprečiti. Zato diete nova priporočila v nosečnosti odsvetujejo.« Seveda pa velja, da naj bodoče mamice uživajo pestro in zdravo hrano, ki naj vsebuje čim manj konzervansov, kar pa velja tudi za mamice in vse ostale. Je pa dokazano, da so otroci mater kadilk veliko bolj dovzetni za težave z dihali – v obdobju dojenčka ti otroci prebolevajo okužbe dihal s težkim dihanjem in imajo kasneje astmo – ter z nizko porodno težo.

Dedovanje

Možnost, da bi vaš otrok imel alergijo, je višja, če je eden od staršev oziroma bratcev/sestric alergik, saj se nagnjenost k alergiji lahko podeduje. Alergije pa so seveda še znatno bolj verjetne, če sta alergika oba starša.

breza-alergijaZnaki alergije

Znaki alergij se navadno pokažejo najprej na prebavi: trdovratni krči v trebuhu, bruhanje, driske, celo krvave driske, otrok ne napreduje na teži. Eden od znakov alergije pa so spremembe na koži: lisasti izpuščaji, otekline. Redkeje se pojavijo težave z dihali – težko dihanje.  

»Alergijski marš«

Alergije se lahko pojavijo kadarkoli v življenju v zelo različnih pojavnih oblikah. Alergologi včasih uporabljajo izraz – »alergijski marš«. Gre za to, da vemo, kako se alergije pokažejo pri večini prizadetih glede na starost:

 • Pri dojenčkih so pogoste predvsem težave s prebavili in kožo, majhni otroci imajo več težav s spodnjimi dihali, v najstniškem obdobju  in pri mladih odraslih so pogoste težave z zgornjimi dihali in očmi, npr. sezonski nahod.
 • V prvem letu (pa vse do tretjega, četrtega leta starosti, ko izzvenijo) so daleč najbolj pogoste prehranske alergije – alergije na kravje mleko in jajca. Pri dojenčku se alergijske težave lahko pojavijo že po stiku z alergeni kravjega mleka in jajc pri maminem mleku ali ob uživanju adaptiranega mleka za dojenčke. Pokažejo pa se najbolj pogosto kot atopijski dermatitis in težave s prebavili.
 • V odrasli dobi pa se pojavljajo alergije v vseh naštetih oblikah.

Kasneje, ko otrok odrašča, se alergijske težave pojavijo tudi ob stiku z drugimi alergeni iz okolja. Med temi najbolj pogosto:

 • s pršico,
 • pelodi,
 • živalsko dlako.

Ne smemo pa seveda pozabiti tudi številnih snovi, s katerimi pride otrok v stik ob uporabi čistil (pralni prašek, mehčalec) in kozmetike (kreme, šamponi tekoča mila).

Dojenje ščiti pred alergijami

Dojenje do tretjega ali četrtega meseca starosti je v prid obrambi pred alergijskimi boleznimi in morda nekoliko odloži začetek nekaterih alergijskih težav. Vendar ni dokazov, da so nedojeni otroci bolj dovzetni za alergije. Mamina prehrana mora biti ta čas enaka kot med nosečnostjo (pestra, zdrava, vsebuje naj tudi dovolj svežega sadja in zelenjave …). »Mleko, mlečne izdelke, jajca kravje_mlekoin hrano, ki vsebuje jajčne beljakovine odsvetujemo, vendar le, če pri otroku ugotovimo alergijo na kravje mleko ali jajce. Včasih doječi mamici svetujemo dieto brez teh dveh živil že tudi ob sumu, da gre za tovrstno alergijo, saj se lahko zgodi, da z običajnim alergološkim testiranjem alergije ne moremo dokazati.«

Alergija na kravje mleko

»Alergije na kravje mleko in jajca so pogosto vzrok za suh srbeč izpuščaj na koži dojenčka – atopijski dermatitis ali pa težave s prebavili. Z alergijo pogojene težave s prebavili se pri dojenčku pokažejo kot driska, krči, prekomerno polivanje, razdražljivost, neješčost, nenapredovanje teže, slabokrvnost.« Če je alergija dokazana, se mora mamica, ki še doji, držati stroge diete, prav tako pa otrok, ki že je gosto hrano.

»Dojenčke, ki niso dojeni, v primeru alergije na kravje mleko hranimo z hipoalergenimi mleki, po priporočilu pediatra. V teh mlečnih formulah so beljakovine kravjega mleka razgrajene tako, da pri otroku ne sprožajo alergijske reakcije. Hipoalergijskih mlečnih formul je več. Pravo izberemo glede na to, na katere beljakovine mleka je otrok preobčutljiv.«

Alergija na kravje mleko pri večini otrok izzveni do prvega leta starosti, medtem ko alergija na jajca izzveni kasneje. Vlasta Kunaver poudarja, da mora sum na alergijo na živila potrditi in spremljati otroški alergolog, saj je nepotrebna opustitev živil lahko za rastočega otroka škodljiva!

Vlasta Kunaver

http://www.zdkamnik.si/

dr. med., spec. ped., Zdravstveni dom Dr. Julija Polca, Kamnik

Ni objav za prikaz

3 KOMENTARJI

 1. Ali ima vaš otrok tudi alergijo? Na kaj pa? Pri nas niso mogli ugotoviti, in imamo prepoved sedaj trave, bazena, peska in smo na dieti, a se po 14 dneh stanje še ni nič izboljšalo. Polna je drobnih pokic, ki jo vedno bolj srbijo. Imate kakšen nasvet?

  Hvala
  zaskrbljena mamica

 2. Mi smo imeli alegrijo na nekaj, pa še vedno ne vem na kaj… je sicer srbelo in je trajalo cca en mesec potem pa izginilo. po moje je bilo nekja v zraku, pa ko se je letni caš spremenil je izginilo. sedaj samo upam, da ne bo drugo leto isti čas spet….

 3. Florijan ima alergijo na mlečne izdelke, tako da pazimo na vse… sedaj smo se že privadili – oziroma bolj jaz, on itak ne ve zakaj gre. Jaz pa sem rabila veliko prilagajanja, ker imam mlečne izdelke sicer zelo rada. No še malo, da neham dojiti, pa bo 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj