Gripa dojenčke in otroke hitro ujame

0
3461
gripaa

Gripa je virusna okužba, ki se prenaša s kapljicami. Dojenčke in otroke ujame razmeroma hitro, saj njihov imunski sistem še ni dosegel zadostne obrambe, da bi se zaščitil.

Najpogostejši simptomi gripe so zvišana telesna temperatura 38-40 stopinj, glavobol, bolečine v okončinah in prsnem košu. Pogosto se gripa izrazi tudi kot splošno pomanjkanje energije, izguba apetita, spremljajo pa jo lahko tudi simptomi prehlada, kot so izcedek iz nosu, kašelj in bolečine v žrelu ali mrazenje, slabost, bruhanje ali prebavne motnje. Če ima vaš dojenček katerega od teh simptomov, se posvetujte z zdravnikom, da razjasni, če je to gripa.gripaa

Zdravljenje gripe pri dojenčkih

V večini primerov se lahko gripa zdravi doma. Poskrbite, da bo otrok dovolj počival in pil. Tudi, če so simptomi že izginili, naj dojenček še vedno počiva, da se bolezen ne ponovi. Antibiotiki so pri virusnih okužbah nekoristni, saj delujejo le pri bakterijskih okužbah, kot je okužba pljuč ali okužba srednjega ušesa. Pri gripi lahko pride tudi do zapletov, pri katerih bo potrebna takojšnja zdravniška pomoč. Tak primer so vročinski krči.

Po enem tednu naj bi se simptomi gripe znatno izboljšali. Če temu ni tako, se ponovno posvetujte s pediatrom. Močne bolečine v ušesih ali vratu in vztrajno zvišana telesna temperatura nad 39 stopinj so tudi opozorilni znaki, zaradi katerih se morate takoj posvetovati s svojim zdravnikom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here