Prepoznajte oteženo dihanje pri otroku

0
27273

Poleg hitrega dihanja, obstajajo tudi drugi znaki, npr.: nemir, stokanje, drža, s pomočjo katere si otrok pomaga povečati prostor v pljučih, in telesni znaki, ki jih je težko spregledati.

Mark Kačar, dr. med., v videu našteje znake, po katerih prepoznamo oteženo dihanje pri  otroku. Oteženo dihanje se sicer najbolj očitno pokaže s povečano frekvenco dihanja.

Oteženo dihanje pri otroku se večinoma kaže s povečano frekvenco dihanja. Starši opazijo, da otrok zelo hitro diha. Večinoma je razdražen, nemiren, pri hujših stopnjah obstrukcije (zapore) dihal pa tudi bolj utrujen. Včasih bo otrok pokašljeval. Če bo prišlo do obstrukcije dihal, bo ob tem tudi stokal. Vsak izdih bo pospremljen z zvokom »khhh«. Značilna je usločena drža. Drži se za kolena, da poveča prostor v pljučih. Viden je uvlek medrebrnih prostorov. Vrat je napet. Nadključnične jamice so udrte. Lahko je opazno tudi plapolanje nosnic. Starši boste oteženo dihanje nedvomno prepoznali, saj se bo otrok obnašal drugače kot običajno.

Z izjemo otrok, ki le malo pokašljujejo in se ob tem smejijo, je treba čim prej obiskati zdravnika. Lahko gre za stanje, ki bo hitro napredovalo, ali za začetek kronične bolezni, ki jo je treba diagnosticirati, zato je smiselno obiskati vsaj pediatra. Če je huje, ne odlašajte in ga odpeljite na pediatrično urgenco.  

Zdravnika ni treba obiskati le v primeru, ko otrok malo pokašljuje in se ob tem še vedno igra, teče naokrog, se smeji in primerno prehranjuje. Predvsem pri dojenčkih je zgodnji znak zavračanje hrane. So zelo jokavi in nemirni. Ob slednjih znakih pa je priporočen obisk zdravnika.

Frekvenca dihanja se spreminja glede na starost dojenčka. Mlajši kot je otrok, hitreje bo dihal. Načeloma je veliki rdeči alarm, vrednost, pri kateri vsi zdravniki otroka hospitalizirajo, 50 vdihov na minuto. Ker je to prvi znak, si boste z njim najbolje pomagali. Odrasli dihajo s frekvenco okoli 12, vse nad 16 je že zmerno povišano, pri otrocih pa je normalna frekvenca tudi nad 25 ali 30. Pomembneje je, da prepoznate, da otrok diha relativno hitreje, kot pa da poznate določeno vrednost. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here