Zgodnje govorne spretnosti

0
595
Razvoj govora.
Razvoj govora.

Že majhnemu dojenčku lahko na preprost način pomagamo poslušati in govoriti.

1.        Že z majhnim dojenčkom se veliko pogovarjajte, da bo dojel, da je govorica sredstvo za sporazumevanje.

2.        Pogovarjajte se neposredno z otrokom in omejite hrup v ozadju. Neprekinjen hrup hišnih naprav, kot so televizija in radio, omejuje otrokove slušne in govorne spretnosti in mu onemogoča, da bi pozorno sledil pogovoru.

3.        Televizija je pogost vzrok, da se starši in otrok premalo pogovarjajo, zato gledanje televizije omejite.

4.        Otroka čim pogosteje vključite v pogovor in ne klepetajte sami zase, sicer bodo besede zanj le prazni glasovi. Z dvosmernim pogovorom se bo otrok naučil razumeti pomen posameznih besed in tako bogatil svoj besedni zaklad.

5.        Ko začne otrok govoriti, mu vedno pozorno prisluhnite in odgovorite na njegova vprašanja. Otrok mora imeti občutek, da je za vas in okolico zanimiv in da lahko prispeva k pogovoru. Majhni otroci ljubijo rituale, zato pogosto navdušeno ponavljajo najljubše besede ali fraze v nedogled. Bodite potrpežljivi in sodelujte pri teh besednih igricah.

6.        Branje slikanic spodbuja otroka, da se osredotoči na jezik. Otroci zelo radi poslušajo odraslo osebo, ki jim pripoveduje, kaj vse se skriva na sliki. Pomagajte mu, da bo tudi sam odkril podrobnosti in o njih pripovedoval, vendar ga k temu ne silite, če za to še ni dovolj zrel.

Vir: Zdrav dojenček in otrok

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here