NovorojenčekKomunikacija z dojenčkomPrvi stik med mamo in novorojenčkom

Prvi stik med mamo in novorojenčkom

Prijetna izkušnja poroda

Omogočite svojemu otroku normalen začetek življenja, z naravnim porodom, če je le mogoče. Idealno je, da je porod čim manj travmatičen za mamo in kar je pomembneje, še manj travmatičen za otroka. Izkušnja poroda za otroka ostaja globoko vpeta v njegovo nevrofiziologijo (delovanje živčnega sistema) in določa njegovo celotno življenje. Potek poroda ni mogoče vnaprej predvideti in nadzorovati, možni so tudi zapleti, vendar stremite k temu, da se počutite varno, da ste obkroženi z ljudmi, ki vas podpirajo. Michel Odent, francoski porodničar in specialist za porod ob tem poudarja tudi koncept doule. Doula je obporodna spremljevalka, ki bodoči mamici pred, med in po porodu nudi čustveno podporo in fizično pomoč kot je na primer masiranje. Izkazalo se je, da prisotnost dule skrajša čas trajanja poroda, zmanjša se uporaba različnih medicinskih posegov, zmanjša pa se tudi verjetnost za vakuumski porod ali carski rez. Prav tako mame, ki imajo obporodno spremljevalko lažje navežejo stik s svojim otrokom, imajo manj težav z dojenjem in dojijo dlje.

Povezava med mamo in novorojenčkom takoj po porodu

Če je porod naraven, se lahko otrok po porodu z mamo poveže, se oprime njene dojke in vzpostavi očesni stik. V tem trenutku otrok vidi ostro le 20 centimetrov daleč, torej vidi le mamo. S fizičnim dotikom, sesanjem in očesnim stikom se vzpostavi prva globoka povezava otroka in matere, ki je za otroka velikega pomena, saj predstavlja vzpostavitev stika z novim svetom preko matere. To je otrokov prvi stik s svetom in posledično globoko v sebi vse življenje nosi občutek, da ima pravico do obstoja in da je, takšen kakršen je, dober. Gre za okorno verbalizacijo nečesa, kar je v resnici notranja življenjska drža. Nasprotno, bo lahko otrok v sebi nosil občutek, da sta obstoj in pravica do obstoja vprašljiva in da je to nekaj, kar verjetno ni dobro. Posledično bo lahko otrok v življenju negotov, živčen, imel bo težave z navezovanjem stikov z drugimi ali izpostavljanjem v javnosti. V porodnišnicah se spodbuja sobivanje mame in otroka, tako otrok po porodu ostane pri mami ves čas (če ni zapletov), tudi spi pri njej (ni z njo le v času dojenja). Tega stika med materjo in otrokom se ne sme prekiniti, saj gre za pomemben proces oblikovanja temeljev otrokove osebnosti, kakšen bo v prihodnosti, kako bo deloval, kako bo oblikovana njegova nevrofiziologija in kako bo organiziran njegov avtonomni živčni sistem, ali bo normalno deloval, kot si ga je zamislila narava, ali bo celo življenje ostal v hiperaktivaciji, torej v stanju, ko se povežeta psihosocialni stres in depresija.

Na drugi strani lahko otrok s travmatičnim porodom pride v hladen, grob svet, kjer ga dočakajo grobi dotiki, veliko svetlobe in hrupa, preveč živčnih dražljajev. To je za novorojenčkov sistem velik šok. Ena takih metod je bila, ko so novorojenčke takoj po porodu udarili po zadnjici, kar je lahko pustilo trajne posledice na otrokovi nevrofiziologiji.

Carski rez in pri stik z otrokom

V primeru, da ne gre po naravni poti, medicina omogoča carski rez. Nekatere mamice se v strahu pred bolečino še vedno po nepotrebnem odločijo za splošno anestezijo in carski rez. V tem primeru se otrok lahko rodi v svet, kjer povezava z mamo ni takoj vzpostavljena, kar je za otroka lahko boleča izkušnja. Naravni porod je tako za mater kot za otroka vedno boljša možnost. Če pa ima mati velik strah pred bolečino ali ima nizek bolečinski prag, ki bi povzročil travmatično odsotnost, je carski rez rešitev. Tukaj je vsekakor pomembno, da mati in otrok čim prej vzpostavita stik.

Ob tem igra veliko vlogo še materino notranje stanje ob porodu. Da se počuti dobro in varno, da je podprta, obkrožena z ljudmi, ki jo podpirajo, da se njeni obrambni mehanizmi sprostijo. Tako ostane odprta, da se otrok z njo lahko poveže. Če je mama čustveno zaprta, ima močno aktivirane obrambne mehanizme, se otrok ne more povezati z njo, tudi če leži na njej, se počuti samega. Kar mama lahko naredi je, da pride na porod v najboljšem možnem čustvenem stanju in da se ne boji.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj