Zamrzovanje hrane za dojenčka

0
4543

Priprava majhnih količin kašice je lahko zahtevna naloga. Veliko bolje je pripraviti več, kot potrebujete, in nato dodatne obroke zamrzniti v majhnih lončkih ali na pladnjih za zamrzovanje ledenih kock. Na ta način lahko le v nekaj urah s pomočjo načrtovalcev obrokov pripravite dovolj hrane za svojega dojenčka za cel mesec.

Hrano skuhajte in zmešajte kašico po navodilih v receptih nato pa jo pokrijte in čim hitreje ohladite. Da bi ohranili kakovost hrane, je zelo pomembno, da je vsaka hrana, ki jo nameravamo zamrzniti, dobro zaprta, s čimer preprečimo, da bi se izsušila. Najbolje je, če posodo napolnimo skoraj do vrha, tako da nad hrano ne pustimo veliko zraka. Shraniti jo je treba v zamrzovalniku, ki jo bo v 24 urah zamrznil na -18 °C ali nižje. Ko vaš dojenček začne jesti večje porcije, je dobro kupiti majhne plastične posodice s pokrovčki, narejene posebej za zamrzovanje hrane za dojenčke.

Pri zamrznjeni hrani vedno označite rok trajanja in vsebino. Hrano lahko odmrznete tako, da jo vzamete iz hladilnika več ur pred obrokom ali pa jo segrejete v ponvi ali v mikrovalovki. Hrano segrevajte, dokler popolnoma ne zavre, pustite, da se shladi, in preden jo ponudite otročičku, vedno najprej preverite temperaturo. Če jo segrevate v mikrovalovki, temeljito premešajte, da ne ostanejo v obroku vroča mesta.

  • Nikoli ne zamrzujte hrane, ki je že bila zamrznjena; če pa uporabljate zamrznjeno zelenjavo ali sadje, da bi svojemu otroki pripravile kašice, jih lahko skuhate in ponovno zamrznete.
  • Hrane, ki jo odtajate s segrevanjem, ne puščajte v hladilniku, zato da bi jo ponovno pogreli, ko jo postrežete.
  • Če ste preko noči odmrzovale hrane za svojega dojenčka, jo je treba porabiti v 24 urah. Potem ko ste jo segrele, jo porabite v roku ene ure, saj je hrana za dojenčke sijajno gojišče bakterij.
  • Obrokov nikoli ne pogrevajte več kot enkrat. Izjema je surova zamrznjena hrana, ki jo lahko potem, ko ste jo skuhale, ponovno daste v zamrzovalnik. Kuhan zamrznjen grah se lahko, recimo, ponovno zamrzne.
  • Včasih boste morale pri segrevanju zamrznjeni hrani dodati nekaj tekočine, saj se lahko med segrevanjem popolnoma izsuši.
  • Hrano za dojenčke lahko hranite v zamrzovalniku do 8 tednov.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj