Pozabljivost med dojenjem

0
704
Pozabljivost med dojenjem
Pozabljivost med dojenjem

Pozabljivost med dojenjem pogosto doleti mamice so v prvih tednih in mesecih po porodu. Krivda je v hormonih ter v pomanjkanju vitaminov in spanja, kar negativno vpliva na možgane.

Za pozabljivost med dojenjem so tako krive hormonske spremembe, zaradi dojenja pa lahko pride tudi do pomanjkanja vitaminov. Seveda pa pomanjkanje spanja prav nič ne pripomore k vašemu spominu.

Hormoni

Po rojstvu igrajo hormoni v telesu matere pomembno vlogo. Poleg tega, da omogočajo nenehno ponovno proizvodnjo mleka, možganom pomagajo pri tem, da obdelajo vtise stresnega poroda. Odgovoren je zlasti hormon kortizol. Čeprav ima zgolj namen, da bi pozabili na boleč porod, pa pogosto povzroča, da pozabite še veliko drugih stvari. Proti hormonskim spremembam je vsaka mama nemočna, saj so bile oblikovane po naravi kot zaščitna funkcija. Lahko pa preprečite pomanjkanje vitaminov in vsaj delno tudi pomanjkanje spanja.

Pomanjkanje vitaminov

Predvsem pomanjkanje vitamina B12, folne kisline, cinka in železa negativno vpliva na sposobnost, da se spomnimo, ker možgani niso ustrezno oskrbljeni s pomembnimi vitamini in minerali ter nimajo rezerv. Zato je pomembno, da jeste zdravo in ustrezno hrano. Ravnovesje vam pomagajo doseči polnozrnati izdelki, sveže sadje in zelenjava, mleko in jajca ter meso in ribe.

Pomanjkanje spanja

Temu se je zaradi nočnih obrokov in zbujanj zelo težko izogniti. Če mamica ne dobi dovolj spanja ali se globok spanec znova in znova prekinja, se možganske celice do naslednjega dne ne morejo dovolj regenerirati. Nočno dojenje si poenostavite, tako da ga opravite tako rekoč na pol v spanju. To je seveda mogoče le, če otrok spi pri vas ali v posteljici, ki je priključena vaši. Tako vam tudi ne bo treba prižigati luči, po obroku pa bosta tako vi kot dojenček zato hitreje zaspala. Otroka ponoči ne previjajte, če to res ni nujno.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here