Moj pa noče jesti

1345
Hrana.
Hrana.

Vsak od staršev z izbirčnim otrokom se dobro zaveda, kako težko je ne izgubiti živcev, ko se vaš malček zmrduje pri vsaki jedi, v kateri opazi čebulo, ali ob paradižnikovi omaki, v kateri plavajo zeleni koščki. Ključnega pomena je, da ne ponorite, če vaš otrok noče jesti – samo recite »prav«, vendar ne ponudite ničesar več do naslednjega obroka.

Če se na zmrdovanje ne odzivate, vse skupaj izgubi svoj čar in prav neverjetno je, kako bistveno manj izbirčen bo vaš otrok, ko ga bo zares popadla lakota. Za negativno mnenje se ne zmenite, a otroka močno pohvalite, kadar koli kaj poskusi – tudi če je to le droben grižljaj. Malčki se lahko krasno razvijajo z izredno malo hrane, tudi nepredvidljivi so – nekega dne jim bo kaka jed všeč, naslednjega pa se je ne bodo dotaknili. Kakšen dan se ne bodo mogli do sitega najesti, spet drugič pa ne bodo pojedli skoraj nič. Če cel teden pazite, koliko hrane poje vaš otrok, se ne boste pretirano vznemirjale, če kak dan sploh ne bo hotel jesti. Običajno otrokov apetit zmanjšajo prigrizki med obroki.

Pazite, da ne boste kupovale čokoladnih piškotov ali čipsa; namesto tega raje ponudite zdrave prigrizke. Pazite, da vaš malček ni sit zato, ker preveč pije, saj lahko različne pijače močno vplivajo na njegov tek. Naj pije 100-odstotni sadne sokove in druge sadne pijače namesto običajnih sadnih sokov, ki vsebujejo manj kot 10 odstotkov sadnega soka, zato pa umetna sladila, arome in barvila, dodan pa jim je tudi sladkor – pri nekaterih je v vsakem kozarcu kar za šest žličk sladkorja. Žejo je najbolje potešiti z vodo iz pipe – ki je varna, poceni in brez kalorij. Na krožnik nikar ne dajajte preveč hrane – bistveno bolje je, če vaš otrok hoče še.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav