Gestacijski diabetes

0
1223

Gestacijski diabetes je nadloga, ki se pojavlja v nosečnosti in pomeni povišanje krvne glukoze nosečnice.

Gestacijski diabetes je nadloga, ki se pojavlja v nosečnosti in pomeni povišanje krvne glukoze nosečnice.

Gestacijski diabetes je nadloga, ki se lahko pojavi v nosečnosti in pomeni povišanje krvne glukoze in je lahko posledica tega, da je imela ženska že prej kakšne problem, da je nagnjena k debelosti, da imajo v družini razvit diabetes. Pri ženski torej kroži ogromno glukoze v krvi, to pa za otroka pomeni, da živi v slaščičarni in se prekomerno debeli in raste. Takšni otroci imajo navadno tudi slabši imunski sistem, in so večkrat bolni. Problem pa je tudi višja teža ob porodu, ne samo teža, temveč bolj maščevje, ki ga otrok pridobi. Pride lahko do zastoja poroda, ker se glavica lahko normalno porodi, ramena in trebuh pa je prevelik in se ne more poroditi. Pride lahko do zloma ramen in trajnih okvar, ker je bil otrok v tem času premalo prekrvavljen.

Nekje v 24. ali 25. tednu naredimo presejalni test za glukoza. Ženska mora popiti 50 ml glukoze, nato merimo sladkor v krvi in če ta presega 7,8 mm/mola na mililiter jo napotimo k diabetologu. Ženski s diabetesom priporočamo z

Gestacijski diabetes
Gestacijski diabetes

dravo življenjski stil prehranjevanja, 6 obrokov na dan, 3 malo večje, 3 malo manjše in da se čim bolj izogiba ogljikovim hidratom. Nosečnicam lahko dajemo tudi inzulin, ki pa po porodu ni več potreben.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marija Ocvirk

http://www.dobrna-medical.si/

dr. med., IBCLC specialistka ginekologije in porodništva, akupunkturologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here