Vloga očeta v nosečnosti

Bodoči oče se skupaj z mamo pripravlja na prihod dojenčka in ji je v oporo, če jo potrebuje. Najpomembnejša vloga očeta v nosečnosti je, da poskusi razumeti partnerkin položaj in ji nuditi čim več podpore nosečnici. »Ženske nosečnost zelo različno doživljajo. Nekatere to vzamejo kot normalen del življenja in če nimajo zdravstvenih težav, je lahko njihov način življenja skoraj do poroda zelo podoben življenju pred nosečnostjo. Druge potrebujejo več podpore, še posebej, če imajo kakršne koli zdravstvene težave (npr. slabost) ali pa imajo težave s sprejemanjem dejstva, da se njihovo telo spreminja. Bodoči oče naj ji bo v oporo tako, kot najbolj potrebuje. Če bodoča mama želi, da ji večkrat pove, da je lepa, naj ji to pove. Če potrebuje masažo nog, naj jo zmasira, če potrebuje kaj drugega, pa naj ji pomaga tako, da se bo dobro počutila,« pripoveduje Ana Bertoncelj.

Vloga očeta v nosečnosti je tudi prilagajanje

Partner, bodoči oče, lahko nosečnici pomaga na več načinov. Ana Bešter svetuje: »Ne ustrašite se, ni vam treba delati vsega.«

  • Partner mora nosečnici predvsem stati od strani.
  • Nekatere potrebujejo več pozornosti, druge manj, vendar jo potrebujejo vse, tudi če tega ne izražajo.
  • Partner naj spremlja počutje partnerke, jo podpira z besedami in jo posluša, ko govori o svojem počutju. Pogosto ženske ne potrebujejo nobene rešitve, le nekoga, da je tam za njo, ko govori o svojem počutju.
  • Še posebej pomembno je, da jo spremlja na pregledih, kadar je to mogoče. Na ta način ji je v oporo, poleg tega pa je za očeta pomembna izkušnja, če na ultrazvočnih pregledih tudi sam vidi svojega otroka.
  • Seznani naj se s potekom nosečnosti. Skupaj lahko vsak teden prebereta, kako raste plod in se na ta način povezujeta.
  • Prevzame naj več gospodinjskih opravil, da se bo partnerka lahko spočila (trgovina, pospravljanje, priprava kosila, pomivanje posode).
  • Naj ne kadi v njeni bližini, saj to škoduje plodu in njej.
  • Pomaga naj pri nakupu opreme za dojenčka (voziček, avtosedež in druge izdelke, ki so bolj »tehnični«).
  • Božanje po trebuhu, pogovor z dojenčkom v trebuhu – tako bo otrok začutil tudi bodočega očeta in z njim že v maternici navezal stik.

Couvado

»Couvadov sindrom je pojav navidezne nosečnosti pri moškemu. Gre za pojav, ko moški, ki ima nosečo partnerko, dobi znake, ki jih imajo običajno noseče ženske. Gre za jutranje slabosti, napet trebuh, krče, bolečine v hrbtu … Simptomi izginejo najkasneje po porodu otroka.«

Nič ni narobe, če vas strah odgovorne vloge. »Bodoči oče se lahko veliko pogovarja z ostalimi prijatelji, ki so v enakem položaju, kot je on sam. Morda je koristno tudi to, da se pogovori s kom, ki je to izkušnjo že dal skozi in dojenčka že ima. Svoje skrbi lahko deli tudi s partnerko. Moški morda mislijo, da jo s tem obremenjujejo, vendar je lahko pogovor s partnerko o tem, kaj skrbi očeta, zelo povezujoč za oba, saj ima mama tako občutek, da sta oba ranljiva in na neki novi, drugačni poti.«

Šola za očeta

Materinske šole v sklopu predavanj Šole za starše organizirajo tudi krajše tečaje za bodoče očete. Tečaj je namenjen partnerjem in spremljevalcem, ki bodo prisotni pri porodu in ne obiskujejo Šole za staršev v celotnem programu. Na tečaju partnerje in spremljevalce seznanijo s porodom, poporodnim obdobjem ter z nego in prehrano dojenčka.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj