Kakovosten odnos odraslih z otrokom

167
Kakovosten odnos

Pripravili smo vsebino, o tem kako odrasli zgradijo kakovosten odnos z otrokom. Otroci se vedejo kot otroci, nekateri so v interakciji z vrstniki bolj impulzivni, drugi se še ne znajo postaviti zase, morda jokajo za vsako malenkost. Če imajo odrasli do otrok pričakovanja, ki niso v skladu z otrokovo trenutno razvojno stopnjo, potem odrasli otroke pogosto grajajo zaradi neprimernega vedenja.

Kakovosten odnos odraslih z otrokom in vpliv na vedenje

Otrok začne dobivati vtis, da je z njim nekaj narobe in razvija slabo samopodobo. V resnici je pogosto tisto, kar se označi kot neprimerno vedenje, pravzaprav primerno vedenje otrokovi razvojni stopnji. V naravnejšem okolju bi bil otrok večino svojega zgodnjega otroštva v odnosu z odraslimi ali s starejšimi otroki, od katerih bi se postopoma učil primerne komunikacije in vedenja.

Za razvoj dobre samopodobe mora biti deležen zaupanja in potrpežljivosti, da bo ob svojem času razvil sposobnost primernega vedenja. To nikakor ne pomeni, da mu dovolite, da druge tepe ali da drugi tepejo njega, pomeni le, da se zavedate, da potrebuje čas za razvoj, vašo pomoč in zgled, ne kritike, kazni in priganjanja.

Primer – kakovosten odnos odraslih z otrokom: 

Poglejmo primer. Naša punčka hoče igračo v rokah fantka in mu jo izpuli iz rok. Pogosto temu sledijo jezna navodila odraslih: Drugič moraš vprašati. Daj takoj nazaj. To ni tvoje. Ne pulimo stvari iz rok. Nato odrasel izpuli igračo iz rok punčke in jo vrne fantku.

Punčka je dobila sporočilo: Ni dobro, da slediš svojim željam. Tudi dobrega zgleda, kako postopati v takšni situaciji, še vedno nima.

K situaciji lahko pristopimo drugače. Pogledamo fantka: A ti je kar izpulila igračo iz rok in te ni niti vprašala? Ne skrbi, vrnila ti bo igračo. (Recimo, da njega tolažijo njegovi starši). Pogledamo punčko: Igrača ti je tako všeč, da si kar vzela. Veš, ta igrača je od fantka in jo moraš vrniti. Jo želiš vrniti sama ali ti pomagam?

Če naša punčka začne jokati, jo potolažimo. Ko je vse mimo, se pogovarjamo o tem, kako bi naslednjič lahko vprašala, ali ji fantek posodi igračo. Zavedati se je treba, da otrok kontrolo impulzov in socialne veščine šele razvija in ne bo dovolj, da otroku le 1x ali 2x stojimo ob strani.

Vpliv vrstnikov na odnose z odraslimi

Pri socializaciji v vrtcu se pogosto govori o vplivu vrstnikov (npr: uporaba zmerljivk, kazanje jezika, odklanjanje zelene hrane, ker je baje strupena) ki pa bi moral biti manjši kot vpliv vzgojiteljic. Da bo otrok čim bolj sledil vzgojiteljici, je najboljša preventiva, da otroku pomagate vzpostaviti kakovosten odnos z njo.

Najprej sami z njo vzpostavite dobro komunikacijo in zaupanje, povejte ji čim več o svojem otroku, otroka v vrtec uvajajte postopoma, ga predstavite vzgojiteljici in vzgojiteljico otroku, poizkusite najti kakšen njuno skupno točko – npr: ti imaš rada plišaste medvedke, tvoja vzgojiteljica jih ima tudi rada. Če se vam zdi, da otrok po parih tednih vrtca vzgojiteljice ni dobro sprejel, jo prosite za dodatne pogovorne urice in skupaj z vzgojiteljico skušajte najti način, kako pri otroku vzbuditi večje zaupanje v njo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav