OtrokSol v družinski prehrani

Sol v družinski prehrani

Vsebina – sol v družinski prehrani obravnava, kako zaužijemo največ soli ter kako uvajati sol in kakšne so fiziološke potrebe po natriju. Kuhinjska sol oz. NaCl je zaradi vsebnosti natrija nujno potrebna za vzdrževanje normalnih celičnih funkcij v človeškem telesu. Vendar jo večina ljudi zaužije bistveno preveč. Uvajanje soli naj se za otroka prične šele po dopolnjenem 1. letu starosti.

Kako ‘nasloviti’ sol v družinski prehrani

Slovenci največ soli zaužijemo s predpakirano in pred pripravljeno hrano, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesnimi izdelki. Za zmanjšanje vnosa soli se predlaga omejevanje tovrstnih izdelkov. Hkrati pa se izogibajte pretiranega soljenja doma pripravljene hrane in dosoljevanja končnih jedi. Vnos soli naj bo zavesten. Predlagamo uporabo jodirane soli, da boste poleg natrija zadostili tudi potrebe po jodu. Čezmeren vnos soli lahko povečuje krvni tlak, kar vpliva na nastanek srčno-žilnih bolezni. Poleg tega lahko povečano izločanje natrija z urinom, ki se lahko pojavi kot posledica povečanega uživanja soli, povzroči povečano izločanje kalcija z urinom, kar pa zmanjša mineralno gostoto kosti in predstavlja tveganje za razvoj osteoporoze.

Potrebo po soli določa fiziološka potreba po natriju. Glede na slovenska in mednarodna priporočila:

  • dojenčki do 1. leta starosti potrebujejo do 200 mg natrija,
  • otrokom do 4. leta zadošča 400 mg natrija na dan, kar pomeni približno 1 g soli na dan,
  • otroci do 7. leta starosti potrebujejo 500 mg natrija oz. 1,25 g soli na dan,
  • do 10. leta 750 mg oz. 1,9 g soli,
  • do 13. leta 1100 mg oz. 2,75 g soli in
  • do 15 leta 1400 mg natrija na dan, čemur zadosti 3,5 g soli.
  • Starejši od 15. let in odrasli za pokritje fizioloških potreb potrebujemo 1500 mg natrija dnevno, kar pomeni 3,75 g soli.

Priporočilo referenčnih vrednosti za vnos hranil za zgornjo mejo, pri mladostnikih in odraslih navaja 5 g soli na dan.

Uvajanje soli

Pri dojenčku naj se uvajanje soli začne šele po dopolnjenem 1. letu starosti. V 1. letu se soljenje kašic in hrane za dojenčke odsvetuje. Njegove potrebe po natriju so namreč zadoščene z materinim mlekom ali nadomestkom materinega mleka.

Kako zaužijemo največ soli (tudi otroci)

Glede na rezultate nacionalnih raziskav, največ soli zaužijemo z predpakirano hrano, siri, mesnimi izdelki, pekovskimi izdelki ter slanimi prigrizki. Slednji so otrokom zelo privlačni, vendar se večina staršev zaveda neustrezne sestave slanih prigrizkov in tovrstne izdelke v prehrani otroka omejujejo. Na primer:

  • Slan prigrizek z arašidi vsebuje kar 2,2 g soli na 100 g izdelka, s 100 g pokovke zaužijemo od 1,5 do 2,0 g soli, v 100 g čipsa pa se nahaja od 1,2 do 1,5 g soli.
  • Druga skupina živil, ki se vsakodnevno pojavlja na naših jedilnikih in predstavlja enega glavnih virov soli pri Slovencih, so pekovski izdelki.
  • Toast kruh na slovenskem trgu vsebuje od 1,1 g do 1,4 g soli na 100 g izdelka, podobne količine soli pa se nahajajo tudi v kruhu.

Glede na podatke lahko ugotovimo, da otrok do 10. leta starosti že z dvema kosoma kruha ali enim pekovskim pecivom pokrije dnevne potrebe po natriju. Več o vplivu soli na zdravje na sledeči spletni strani: https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/sol-in-zdravje/.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj