Nespečnost med nosečnostjo

Večina nespečnosti je povezanih z nekaterimi obolenji ali stanji, med te sodi tudi nosečnost in stanje po porodu. Poleg same nespečnosti težave predstavljajo še posledice nespečnosti, kot so zaspanost preko dneva, splošna utrujenost, razdražljivost in motnje koncentracije ter spomina.

Vzroki za nespečnost

Vzrokov v nosečnosti je več, od hormonskih sprememb, zmanjšane fizične aktivnosti, nelagodja ob povečanem trebuhu, bolečin v hrbtu, zgage, strahu pred porodom in pogostim uriniranjem tudi ponoči. Tudi bolečine v križu, razni mišično-skeletni simptomi (bolečine v vratu, ramenih, v predelu sramne kosti in sakroilikalnih sklepih ter bolečine, šibkosti ali mravljinčenja v okončinah), pritisk pod rebri. V zadnji tretjini nosečnosti se lahko zaradi nabiranja tekočine pojavita tudi omrtvelost obraza (lat. paresis nervi facialis) in sindrom karpalnega kanala (lat. canalis carpi), lahko pa se pojavijo tudi glavoboli in migrene.

Kako premagati nespečnost

Navadite se na dnevni ritual – na stalno uro odhoda v posteljo, topla kopel in masažo pred spanjem, primerno ogreta/ohlajena in zatemnjena ter prezračena spalnica, lahek obrok pred spanjem, relaksacijske tehnike ipd. Izogibati se je treba uživanju pijač s kofeinom nekaj ur pred spanjem. Novejše raziskave kažejo povezanost nespečnosti z gledanjem vseh vrst monitorjev, tudi mobilnih telefonov, saj zmanjšajo raven melatonina v krvi. Zato se njihova uporaba odsvetuje nekaj ur pred spanjem.

Da bi preprečili nespečnost v nosečnosti in po porodu je pomembna primerna telesna aktivnost, v spanju si najdite položaj, ki vam ustreza, da bi se izognile nočnim uriniranjem, zmanjšajte pitje v urah pred spanjem. V primeru dolgotrajne nespečnosti zdravnik lahko predpiše pomirjevala. Sicer sama nespečnost ne škodi otroku – zdravila pa lahko.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj