NosečnostKatere vrste drog poznamo

Katere vrste drog poznamo

Droge različne delimo, lahko laično na trde in mehke droge. Vplivajo na  mišljenje, čustvovanje, ravnotežje, zavest in naše vedenje. Oglejte si video z  mag. Mercedes Lovrečič, dr. med., spec. psih..

droge
Droge

Droge so psihoaktivne snovi, te delujejo na centralni živčni sistem, na naše možgane in preko naših možganov na naše telo. Te psihoaktivne snovi delujejo tako, da delujejo na naše mišljenje, čustvovanje, ravnotežje, zavest in vedenje. Poznamo veliko razvrstitev prepovedanih drog, od strokovnih pa do laičnih. Med slednjimi je najbolj poznana delitev na trde in mehke droge.

V zadnjih letih je vse bolj v uporabi razvrstitev, ki jo uporablja tudi svetovna zdravstvena organizacija in tudi organizacija zdužnih narodov, in ta droge deli na 4 velike skupine. Ena od teh skupin je skupina drog, ki pospešijo delovanje centralnega živčnega sistema ali stimulansi, med katerimi je najbolj Poznan kokain. Kokain zmanjša apetit in poveča budnost, zmanjša utrujenost in tudi poveča psihoaktivno motornost. Poleg tega pa tudi negativno vpliva na srčno žilni sistem, tako da pospeši bitje srca, zooži žile in s tem tudi poveča krvni tlak.

Potem je tu druga skupina psihoaktivnih snovi, ki delujejo na možgane tako, da upočasnijo njihovo delovanje, tem rečemo tudi depresorji centralno živčnega sistema in med njimi je najbolj Poznan heroin. Zanj je značilno, da zmanjša bolečino in tesnobo. Naslednja velika skupina so halolicogeni, ki vplivajo na zaznavanje, med njimi je najbolj Poznan LSD, med katerimi so najbolj vidni učinki vidne halucinacije. Zadnja skupina drog je kanabis ali bolje poznana marihuana.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj