Kakšne psihične spremembe doživlja nosečnica

7010

V nosečnosti se kažejo ralične psihične spremembe. Tik pred porodom na primer želi večina nosečnic narediti vse za čas po porodu, čemur pravimo sindrom gnezdenja.

Negotovost in slabost na začetku

Hormonske spremembe lahko vplivajo na čustveno in telesno počutje. Razpoloženje niha, zato ste v nosečnosti lahko bolj razdražljiva, spreminjate razpoloženje – to so normalne psihične spremembe. Včasih vas lahko spremlja občutek strahu, drugič občutek veselja in neodločenosti, ker ne veste, ali boste zmogla. V prvem trimesečju pa imate lahko dodatne težave s slabostjo in bruhanjem. Občutek radosti, sreče nastopi ob potrditvi nosečnosti, ob tem pa ni nič nenavadnega, če nastopijo tudi manj pozitivna čustva, dvomi, jok in vprašanja: kaj bo, kaj, če splavim, ali bosta zmogla, stanovanjska stiska, finančni zalogaj, kako bodo odreagirali v službi, ali se bom partnerju zdela privlačna potem, ko se bom zredila …, morda pa se vse skupaj le prehitro dogaja. Zato je pomemben pogovor. Najprej med partnerjema, potem z drugimi. Nikar ne zadržujete čustev zase. Po navadi ne gre za velike težave oziroma se težave in strahovi lahko rešijo s pogovorom. Če je tesnobe preveč, če se počutite nelagodno, si poiščite strokovno pomoč

Čustveni vrtiljak

Za žensko je nosečnost velika sprememba in zato potrebuje čas, da se nanjo navadi. Prihaja lahko do velikih psihičnih sprememb – utrujenost, pomanjkanje energije, slabost, zatekanje, popadljivost, bruhanje, vzkipljivost, vznemirljivost, jezljivost … Zavedati pa se moramo, da so za to krivi hormoni. Partner mora vedeti, da je nosečnica v čustvenem vrtiljaku, da njeno čustveno stanje zelo niha. Nosečnica ni vzkipljiva, ker je tečna, ampak ker se hormoni mešajo, ker gre za drugo stanje v telesu. Omenjene spremembe se ob koncu prvega trimesečja umirijo.

Drugi trimester je najbolj umirjen

V tem času se boste vi in okolica navadili oziroma prilagodili na na čustveno doživljanje. Čustva se tako umirijo, počasi pa boste tudi sprejeli vse spremembe in nov način življenja. Vendar se trebušček kar nekaj časa ne opazi, oblačila pa postanejo pretesna, ravno zato veliko nosečnic postane nepotrpežljivih – najprej po trebuščku, da bi se že videl, in na koncu po otročku. Včasih bo težko počakati že par tednov do naslednjega pregleda, vendar imejte v mislih, da se lahko z otrokom povežete tudi drugače, in če čutite, da je vse v redu, tudi verjetno je. Pomembno je, da med nosečnostjo poskrbite zase in da se o svojih čustvih, strahovih pogovarjate s partnerjem. V tem obdobju pa se lahko pojavijo tudi težave s spominom. Vendar brez skrbi, tudi to bo minilo.

Sindrom gnezdenja

Tik pred porodom želi večina zdravih nosečnic narediti vse za čas po porodu, čemur pravimo sindrom gnezdenja, ki napoveduje porod. Gnezdenje se kaže v izbruhu energije, ki je je po navadi več, kot dejansko zmore nosečnica. V zadnjem trimesečju je trebušček velik, zato je telo okorno. Pomembno je, da se nosečnica ne izčrpa preveč, ker potrebuje energijo in moč za porod. V zadnjih tednih se pojavi sanjarjenje o dojenčku, o tem, kakšen bo, kako bodo potekali dnevi z njim itd.

Za umiritev strahu pred nosečnostjo in porodom vam priporočamo, da se s partnerjem pogovarjata, kako poteka nosečnost in kako bo po rojstvu otroka. Če pa nastanejo težave, se o njih pogovorite s partnerjem in ginekologom, ki vam bo najlažje pomagal, ne obremenjujte se z mislimi, kaj bi lahko bilo narobe.

Eva Hrovat Kuhar

diplomirana psihologinja ter družinska in vedenjska terapevtka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav