Stres v nosečnosti

3361
Strah pred porodom
Strah pred porodom

Negotovost in strah pred porodom sta normalna. Najpogostejša sta strah pred bolečino in strah, da bi se otrok poškodoval med porodom. A ne skrbite, vse bo potekalo kot je treba. O poteku poroda preberite čim več, pogovarjajte se s partnerjem in prijateljicami, ki to izkušnjo že imajo.

Mama lahko pri soočanju z spremembami, ki jih prineseta nosečnost in priprava na porod, doživlja stisko, dvomi v svoje materinstvo, sposobnost, »kako bom kot mama poskrbela za dojenčka«, razočaranje nad telesom, ki spreminja svojo obliko, strah pred izgubo privlačnosti partnerja. Poleg tega se v telesu dogajajo tudi hormonske in biokemične spremembe, kar telo še dodatno vrže iz ustaljenega tira navad.

Strah in depresija

Če te stiske ostajajo neizrečene in jih mamice nosijo v sebi, postanejo breme, s katerim je zelo težko živeti. Če se to ponavlja daljše obdobje in so prisotni še znaki povečane utrujenosti, motnje spanja, motnje hranjenja (prenajedanje ali neješčost), izguba interesa za dejavnosti, ki so mamico prej zanimale in jih je počela z veseljem, je treba pomisliti tudi na možnost začetka depresije. Depresija v nosečnosti je pogosto posledica strahu v zvezi s spremembo življenjskega sloga. V zadnjem trimesečju nosečnosti, ko se porod vedno bolj približuje, depresijo povzročajo skrbi in strahovi o rojstvu, kar lahko negativno vpliva na duševno stanje. Depresija v nosečnosti lahko, poleg splošnih znakov depresije, zapostavlja prenatalno nego. Depresija v nosečnosti ne vpliva le na mater, temveč tudi na še nerojenega otroka. Depresija lahko upočasni rast otroka ali povzroči prezgodnji porod. Misli, čustva, ki vas obdajajo, dajte na plan in o njih spregovorite. Ustvarite si prostor, kjer se lahko pogovorite, pridobite podporo. Ta prostor je lahko opora v partnerju, prijateljici, starših, zdravnici, terapevtu … Pri vsem tem pa je treba vzpostavljati ravnovesje tem negativnim občutkom.

Strah pred porodom

Negotovost in strah pred porodom sta normalna. Najpogostejša sta strah pred bolečino in strah, da bi se otrok poškodoval med porodom. Maternica je sestavljena iz vzdolžnih in progastih mišic. Ob porodu te mišične skupine zagotovijo, da otroka potisnemo ven, zato moramo te mišice imeti sproščene. Če niste sproščeni, se mišice lahko zakrčijo, kar lahko okrepi bolečino in povečuje strah in napetost. Močna napetost lahko ovira pretok krvi v maternico in k otroku.

Kaj narediti, da se strah vsaj malo ublaži, pomiri?

V prvem koraku je najprej potrebna odločitev, da res želi ublažiti strah. Nato je potrebna aktivnost. Aktivnost v smislu iskanja odgovorov na vprašanja, ki se porajajo ob razmišljanju o porodu, bolečini, zapletih pri zdravnikih, ginekologih, prijateljicah, ki že imajo izkušnjo poroda, iskanja informacije po internetu, udeležiti se šole za starše, hoditi na redne preglede, pozanimati se o različnih postopkih poroda (naravni, v vodi, stoje, z epiduralno injekcijo …), kateri je najbolj primeren za nas, kakšen je postopek pri popadkih, kako poteka sprejem v porodnišnici, storiti vse za čim jasnejšo sliko. In pogovor o tem.

Tudi obisk izbrane porodnišnice in seznanitev z osebjem pred porodom pomaga. To, da veste, kako si lahko pomagate, na primer z dihanjem in sprostitvenimi tehnikami, zmanjšuje občutek nemoči. Umirja naj vas tudi misel, da je to izkušnjo preživelo že ogromno žensk. Vsakemu človeku pa v stiski največ pomeni iskren pogovor. Spremljati mamico, ji stati ob strani in z njo zdržati tudi, če se želi še stotič pogovoriti o zapletih, pomeni varnost in zaupanje in s tem pride tudi pomiritev. Zaupen odnos s partnerjem omogoča varnost, pripadnost in ljubezen, ki jih mamica v takih trenutkih še kako potrebuje. Na podoben način naj deluje tudi njena okolica: mama, oče, sorodstvo, prijateljice in drugi.

Lucija Smerdel

Lucija Smerdel

Srce, zakonska in družinska terapija in svetovanje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav