Kaj je to toksoplazma

0
7241

Toksoplazma je parazit, katere do neke stopnje prenašajo tudi domače živali, muce.

Toksoplazmozo povzroča znotrajcelični parazit – toksoplazma gondii. Ženka se lahko okuži zaradi zaužitja premalo kuhanega ali pečenega mesa, veliko pa se jih okuži preko mačke, ki je največkrat zadnja gostiteljica parazita. Do okužb lahko pride tudi preko iztrebkov okuženih mačk. Če se ženska prvič okuži s to boleznijo v nosečnosti, obstaja velika verjetnost, da se bo okužil tudi plod, saj parazit prehaja preko posteljice na plod. Oglejte si intervju z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Toksoplazma je parazit, katere do neke stopnje prenašajo tudi domače živali, muce. Predvsem v mačjih iztrbkih se lahko pojavljajo, v našem telesu pa se lahko razvijejo in povzročijo virozi podobno bolezen. Problem pa nastane, če se ženska s tem parazitom prvič sreča prav v nosečnosti. Okužba lahko predre posteljico in okuži otroka, kar ima lahko zanj zelo hude posledice. Otrok lahko celo umre ali pa ima posledice za celo življenje.

Nosečnica
Nosečnica

Velika večina žensk je bila okuženih že v svojem otroštvu, dandanes pa tega ni več, ker smo preveč snažni in tako ženske niso razvile protiteles v svojem otroštvu. Zato se to kontrolira vsaj dvakarat v nosečnosti, navadno prvič nekje v 12. tednu, nato med 20. in 24. tednom in še na koncu nosečnosti, med 30. in 35. tednom. Če b prišlo v nosečnosti do nastanka protiteles, ki jih prej ni bilo, torej zaznamo, da je to sveža okužba, je potrebno nosečnico zdravit z antibiotiki, da preprečimo prenos okužbe na otroka.

Večinoma vsem ženskam, ki nimajo razvitih proti teles proti toksoplazmi svetjemo kako se naj ravnajo, da se izognejo tej okužbi v nosečnosti. Potrebno si je temeljito umivati roke, izogibat se mačkom in njihovim iztrebkom ter temljito umivanje surovega sadja in zelenjave.

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj