Alternativne oblike spolnih odnosov med nosečnostjo

2730

Pri spolnih odnosih moramo vedno paziti na higieno.

Alternativne oblike spolnih odnosov kot so analni in oralni odnosi, so dovoljeni, vendar moramo še vedno paziti, predvsem na higieno. Možni so tudi zapleti (npr. zaradi streptokoka), ki so dokaj redki.

Oglejte si kratek video z mag. Stankom Pušenjakom, dr. med., specialistom ginekologom in porodničarjem iz Ginekološke klinike v Ljubljani.

Gre v glavnem za oralne in analne odnose, in druge oblike draženja spolovila. Vse to je dovoljeno, vendar z nekaterimi pravili, ki jih mi priporočamo. Ustrezna higiena, tudi ustna votlina – kjer živi streptokoka, ki nas večinoma sploh ne moti, če pa se preseli na območje spolovil, pa so možni zapleti ob rojstvu otroka, pojavlja se redko. Tveganje je povečano pri nedonošenčkih ali pa otrocih ki imajo poslabšano delovanje imunskega sistema, lahko pa povzroči hude težave. Je redek pojav, se pa seveda lahko pojavi. Dovolj je, da se tega zavedamo, ni pa potrebno paničariti. Če je porod prezgodnji že vedno to preverimo in obravnavamo nosečnico, kot da je okužena in je tako že preventivno otrok zavarovan.

Pri analnem spolnem odnosu pa je zadeva malo drugačna, saj končno črevo vsebuje številne bakterije, zlasti koke, ki lahko povzročijo infekcijo sečil in tudi rodil. Če se analni odnos izvaja, ga priporočamo kot zadnjega, ker se sicer prenašajo bakterije tudi na spolovilo ki pa lahko postanejo vir okužb in takšnih ali drugačnih zapletov.

 

mag. Stanko Pušenjak

http://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/ginekoloska_klinika

dr. med., specialist ginekolog in porodničar, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav