Vpliv pesticidov na nerojenega otroka

Pesticidov ne vsebujeta samo hrana in voda, ampak jih uporabljamo povsod, npr. v stanovanju saj s pesticidi škropimo insekte, komarje, mravlje ipd. Morda se niti ne zavedamo, ampak tudi ti pesticidi so nevarni za naše zdravje. Še toliko bolj ogrožena skupina so nosečnice in otroci. Pred pesticidi na žalost niso zaščiteni niti otroci v maternici, saj  otrok dobi preko materinega telesa iz sprejev, ki so v zraku in preko hrane.

Za nosečnico je pomembno, da se posebno v prvem trimesečju, ko se razvija živčni sistem otroka, izogiba kakršnikoli izpostavljenosti pesticidom. Raziskave so namreč pokazale, da lahko slab razvoj živcev med nosečnostjo povzroči kasnejše težave pri otrocih, lahko pa povzroči tudi poškodbe pri rojstvu, zaplete med nosečnostjo in splav.

Ogljikov dioksid
Ogljikov dioksid

Izpostavljenost pesticidom lahko vpliva na rast otroka – manjši otroci ob rojstvu, vpliv na rast po rojstvu, na učne težave, zaostajanje v fizičnem razvoju in težave s koncentracijo in gibanjem, možnosti razvoja levkemije, vse to so lahko posledice izpostavljenosti otrok pesticidom.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj