Nosečnostna sladkorna bolezen

195
Nosečnostna sladkorna bolezen

Nosečnostna sladkorna bolezen je prisotna samo v nosečnosti. Pojavi se zaradi premajhne sposobnosti trebušne slinavke, da bi povečala izločanje inzulina, po katerem so potrebe v nosečnosti večje. V večini primerov po porodu spontano izzveni. Bolezen se pojavi brez znakov.

Nosečnostna sladkorna bolezen ter vpliv na plod in nosečnico 

Ker lahko slabo vpliva na nosečnico in plod, je pomembno, da se jo odkrije in zdravi. V ta namen bo nosečnica že ob prvem pregledu testirana z namenom odkrivanja sladkorne bolezni, tiste z normalnimi vrednostmi krvnega sladkorja bodo ponovno testirane v drugem trimesečju. Nosečnice, pri katerih odkrijejo nosečnostno sladkorno bolezen, bodo napotene na zdravljenje k diabetologu, saj je potrebno skrbno spremljanje vrednosti krvnega sladkorja. V večini primerov se bolezen uspešno zdravi z natančno predpisano dietno prehrano in redno telesno aktivnostjo nosečnice, če tako zdravljenje ni uspešno, pa z inzulinom.

Kako se “spremeni” prehranjevanje

Osnova prehranskega zdravljenja nosečnostne sladkorne bolezni je izključitev sladkorjev in sladkih živil iz prehrane ter omejitev ogljikovih hidratov iz skupine škrobnih živil in sadja. Priporoča se prehrano z nizkim glikemičnim indeksom, ki naj bo razdeljena na 6 obrokov. Obroki naj vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate z večjo vsebnostjo vlaknin, zelenjavo in beljakovine v obliki pustega mesa, jajc ali skute. Potrebno je omejiti uživanje surovega sadja. Priporočeno je pitje vsaj 2 litrov tekočine dnevno, npr. vode, nesladkanega čaja (lahko z limono) ali limonade ter izogibanje pitja sladkanih pijač.

Priporočilo telesne aktivnosti 

Telesna aktivnost med nosečnostjo ugodno vpliva na vrednosti sladkorja v krvi. Svetuje se vsaj 30 minut hoje na dan. Najboljše po jedi, saj takrat sladkor v krvi narašča, s hojo pa se običajno nekoliko zniža. Poleg hoje se priporoča tudi plavanje, hitra hoja, nosečniška joga ali pilates.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav