Preeklampsija in značilnosti te nosečniške bolezni

141
Preeklapsija in značilnosti

Preeklampsija in značilnosti: Preeklampsija je bolezen v nosečnosti, ki se običajno pojavi po 20. tednu nosečnosti. Večinoma izzveni kmalu po porodu.

Preeklampsija in značilnosti

Za bolezen sta značilna povišan krvni pritisk in prisotnost beljakovin v urinu. Nastane zaradi motenj pri vgnezditvi posteljice. Zaradi tega lahko posteljica slabše deluje in v krvni obtok izloča snovi, ki okvarijo krvne žile in povzročijo povišan krvni pritisk. Ta lahko povzroči okvaro jeter, ledvic, možganske poškodbe ter motnje strjevanja krvi. V hudih primerih se lahko razvije tudi pljučni edem in eklamptični napad, ki je podoben epileptičnemu in lahko v skrajnih primerih povzroči smrt nosečnice in ploda. Preeklampsija z vplivom na krvni pretok v posteljici pogosto privede tudi do manjšega ali prezgodaj rojenega otroka.

Kdaj običajno odkrijejo preeklampsijo

Preeklapsija in značilnosti: Preeklampsijo običajno odkrijejo na rednem pregledu nosečnice z meritvijo krvnega pritiska in odkritjem beljakovin v urinu. Na začetku bolezni ni simptomov. Ti se pojavijo, ko je bolezen že bolj napredovala. Pojavi se lahko otekanje nog, glavobol ali slabost, pri težji obliki pa tudi bolečine v trebuhu, težko dihanje, pekoč občutek v žlički, bruhanje, zmedenost in motnje vida, kot je bliskanje pred očmi. Ob njihovem pojavu je pomembno, da nosečnica v najkrajšem možnem času obišče zdravnika.

Zdrav življenjski slog

Preprečuje se jo lahko z zdravim življenjskim slogom in z jemanjem aspirina pri bolj ogroženih nosečnicah. Med dejavnike tveganja za preeklampsijo spadajo debelost, sladkorna bolezen, prednosečnostna hipertenzija, ledvične in določene avtoimune bolezni, prva nosečnost, večplodna nosečnost in oploditev z biomedicinsko pomočjo. Ko je bolezen potrjena, je ukrepanje individualno glede na višino nosečnosti in ocenjeno težo ploda. Zdravila zanjo ni, se pa bolezen obvladuje z zdravili za nižanje krvnega pritiska. Bolezen se običajno postopno, včasih pa tudi nenadno poslabša. Ko je zdravje nosečnice ali ploda ogroženo, je potrebno sprožiti porod, saj se lahko pozdravi samo s porodom.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav