Življenje v kotičku

0
958
otrok_v_posteljici

Ko ste za otroka uredili prostor, kjer se dobro počuti tako med počitkom in igro kot takrat, ko se odpravlja spat, se potrudite, da boste ohranili prijetno ozračje. Če boste ta kotiček le enkrat uporabili kot zapor, boste vse pokvarili. Nikar otroka ne pošljite v njegovo sobo za kazen ali spat zato, ker je bil poreden.

Na to možnost niti posredno ne namigujte. Raje poskrbite,  da se bodo v otrokovi sobi dogajale prijetne stvari. če si boste prizadevali, da bi bil otrokov kotiček prijazen kraj, vam je gotovo tudi veliko do tega, da bi se otrok odpravil spat dobro razpoložen. Poskrbite, da se mu boste lahko posvetili, ko se približuje ura za odhod v posteljo. Navadno se najbolje obnese utečen večerni obred, a ne glede na to, kako vsa stvar poteka pri vas doma, ne pričakujte, da se bo otrok odtrgal od igre, ko bo najbolj zatopljen vanjo, ali prenehal gledati televizijo sredi risanke in mirno odšel spat.

Zadnjo večerno pravljico otroku povejte ali preberite, ko je že v postelji. Če to storite v dnevni sobi, bo povestica zanj le še ena od prijetnih stvari, od katerih se mora zvečer posloviti. Tako pa bo nekaj, česar se lahko veseli. Ko se odpravlja spat. Ko naposled odidete iz sobe, mu obljubite (in besedo tudi držite), da ga boste še prišli pogledat. Ko je otrok v postelji, mu nikakor ne dovolite, da bi spet vstal, še najbolje je, da z njim o tem sploh ne razpravljate. Toda če ne bo zanj samoumevno, da se iz postelje pač ne sme, morate biti pripravljeni, da mu boste malo stregli. Marsikateri otrok v temi zelo nerad vstane iz postelje zaradi volka, ki se skriva pod njo, in pošasti v kotu, če pa ve, da bo vedno nekdo prišel, ko ga bo poklical, se počuti mnogo bolj varnega, kadar je v sobi sam.

Če vaš otrok šele kratek čas spi brez plenic, bodite pozorni, ali ga morda ne skrbi, da se bo med spanjem polulal ali da mora ponoči na stranišče. Poskusiti velja s prižgano nočno lučko ter kahlico pri postelji in zagotovilom, da vas vedno lahko pokliče, če potrebuje pomoč. Žimnico zavarujte z nepremočljivo rjuho, ob »nezgodah« pa se nikar ne vznemirjajte.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj