Po poroduNega telesa po poroduKrčenje maternice in čišča

Krčenje maternice in čišča

Kdaj se začne krčenje maternice in čišča? Poporodno obdobje se začne 3 ure po rojstvu posteljice (placente). V tem času se za mamo pričnejo procesi, ki vračajo njeno telo v stanje pred nosečnostjo. Obdobje traja 6 tednov oziroma do izginotja anatomskih in fizioloških sprememb v nosečnosti.

Krčenje maternice

Stanje maternice se nadzira z otipavanjem. Dojenje pospešuje krčenje maternice. Ovira ga poln mehur ali črevo. Mehur je potrebno izprazniti vsaj 6 ur po porodu in nato čim bolj pogosto (vsaj 4-krat dnevno). Ob krčenju maternice ženska čuti trebušne krče. To so bolečine, ki nastanejo zaradi krčenja maternice in običajno izginejo 3–4 tedne po porodu. Izrazitejši so pred in med dojenjem in pri otročnicah, ki so že večkrat rodile. Bolečine se lahko lajšajo z dihalnimi tehnikami ali z analgetiki. Priporoča se lega na trebuhu, a se lahko zgodi, da vas v takem položaju motijo napete dojke in ne zdržite prav dolgo.

Takoj po porodu sega maternica dva prsta pod popkom:

  • 2. dan se maternica dvigne do popka,
  • 3. dan sega vrh maternice do prve tretjine pod popkom in simfizo,
  • 6. dan do druge tretjine,
  • 9. dan je vrh maternice tik za simfizo,
  • 12. dan izgine za simfizo in abdominalno maternice ni mogoče več otipati.

Celjenje maternične sluznice – poporodna čišča 

Čišča iz maternice ne vsebuje bakterij, če gre za normalen poporodni potek, se pa okuži z bakterijami, ki so od prej prisotne v materničnem vratu in v nožnici. Vonj po trohnobi opozarja na morebitno infekcijo. Izcedek je močnejši zjutraj in ob dojenju.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj