Po poroduSpolnost in kontracepcija po poroduKako hitro bo krvavitev po porodu prenehala

Kako hitro bo krvavitev po porodu prenehala

Do 6 tednov po porodu spolne odnose odsvetujemo. Kajti, če se prej začne z njimi, se poveča tveganje za prestavitev infekcije (bakterij) iz nožnice v rodila. Tam pa je to lahko vir vnetja in kot vemo, lahko vnetja notranjih rodil povzročajo tudi neplodnost.

Tako da nekje do 6 tednov po porodu, ko se tudi načrtuje prvi pregled pri ginekologu, spolne odnose odsvetujemo. Po tem pa so običajno dovoljeni razen seveda, če ni kakšnih drugih težav, kot so krvavitve in podobne zadeve.

Kaj pa če pride do krvavitev po porodu? Po porodu so krvavitve različnega izvora. Najprej je izvor seveda ležišče posteljice, ki povzroča čiščo, kjer so seveda te krvavitve nekaj dni po porodu krvave, potem je vedno bolj temna, temnejša, potem pa se začne svetleti, in nekje 6 tednov po porodu je ta izcedek še belkast in to je končni del čišče. Ni pa vedno tako, kot piše v knjigah, včasih se ta krvavitve podaljša, krvavi izcedki se pojavljajo še po 6 tednu in kasneje. Zdaj, vzrok za to je lahko tudi hormonsko stanje, kakršno je po porodu. Samo dojenje povzroča višje ravni proletina, proletin pa zavira delovanje cele hormonske  reproduktivne osi. Tako je v času dojenja, rednega dojenja, govorim o polnem dojenju, ta reproduktivna os ugasnjena. Se pravi je zelo v nizkem stanju, jajčniki so v nekakem zavrtem spečem stanju, in seveda tudi spolni organi so na neki nižji ravni.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj