Ljubeč odnos po rojstvu otroka

611
Ljubeč odnos po rojstvu otroka

Spodbujajta in pohvalita se, da se bo vaš partner počutil bolj vpletenega in se bo zavedal pomembne vloge pri ustvarjanju družine.

Za ohranjanje iskrenega in predanega medsebojnega odnosa v zakonu je pomembna učinkovita priprava na zakonsko življenje. Iz tega bo izvirala trdnost in zaupanje med vama, s katero bosta prešla še tako pestre izzive in ustvarila toplo zavetje za vajine otroke.

Bodita kos novim izzivom

Sprotno prilagajanje izzivom mladega starševstva vama bo omogočalo, da skozi skupni dialog rasteta in se povezujeta ter tako sprejmeta, da redko obstaja zadnja in dokončna rešitev k vajinemu izzivu. Pri izražanju svojih potreb, npr. potreba po tem, da mi pomagaš pri negi otroka, hranjenju, gospodinjskih opravilih, v ospredje postavita praktičen vidik in tudi rešitve. Pri tem bodita proaktivna in konstruktivna. Na ohranjanje dobrega odnosa vpliva medsebojna komunikacija in sprotno upravljanje neskladij in morebitnih razhajanj. Konflikte se učita upravljati in ne razreševati. Upoštevajta oba vidika komuniciranja – izražanje svojih potreb nasproti izražanju doživljanj. Ne pričakujte, da bo partner znal brati vaše misli. Če ne dobite tistega, kar ste prosili, to ponovno povejte, za kar bo potrebno veliko moči.

Zakon se prilagaja vajinim potrebam

Nega partnerskega odnosa je odločitev in ta naj bo vajina glavna in prednostna naloga. Na dolgi rok je ključno, da sta skupaj srečna. Potrudita se sprejeti kompromise, ki so zdravo jedro vseh odnosov: sprejmita drugo mnenje in delno popustita pri svojih zahtevah in pogojih. Sklepajta jih sproti, s čim manj stresa in ne na zalogo vnaprej. Večkrat bo potreben tehten premislek, temeljit pogovor in ponovno medsebojno uglaševanje.

V odnosu sta pomembna oba partnerja, a je treba žensko, ki nosi in doživlja spreminjanje telesa med nosečnostjo, ob porodu in po rojstvu otroka postaviti na prvo mesto. Novopečena mama v poporodnem obdobju potrebuje več ljubečih besed partnerja: Lepa si; Rad te imam; Čudovita si; Ljubim te; Kaj lahko naredim zate? S čem te lahko podprem? Mož naj razmisli, kako in s katerimi besedami, bo razveselil svojo ženo. Po rojstvu otroka si vzemita dovolj časa, da spolnost spet postane čudovit način za ponovno povezovanje in preživljanje dragocenega časa v dvoje.

Sprejmita dogajanje v danem trenutku

Imejta realna pričakovanja. Ne primerjajta se z drugimi starši. Zaupajta si, da bosta dobro skrbela za otroka. Uživajta v vzgoji, ljubkujta ga in se z njim igrajta. Osebnostni razvoj in rast bosta doživljala prav skozi starševstvo.

Bodita nežna, ljubeča, sprejemajoča. Spodbujajta in pohvalita se, da se bo vaš partner počutil bolj vpletenega in se bo zavedal pomembne vloge pri ustvarjanju družine. Opazite ga v njegovi ranljivosti in mu dajte priznanje za ves vložen trud. Ne varčujta s humorjem in v vsaki stresni situaciji poskusita videti kaj zabavnega.

dr. Alja Stvarnik

https://www.psihoterapevtske-storitve.si/

univ. dipl. fil., spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka, Psihoterapija in psihoterapevtske storitve, Axioma plus d. o. o.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav