OtrokOtrok v vrtcuAli naj dam otroka v vrtec

Ali naj dam otroka v vrtec

Za optimalno odločitev, v kateri vrtec bi dali otroka, so vam lahko v pomoč osnovni dejavniki:

  • bližina doma,
  • lokacija glede na vaše delovno mesto,
  • poslovni čas vrtca, opremljenost,
  • varnost,
  • domačnost,
  • prijaznost in usposobljenost osebja,
  • dejavnosti, ki jih nudijo otroku,
  • opremljenost igrišča,
  • hrana ipd.
Da bi dobili dober vpogled v delovanje vrtca, je skoraj nujno, da predhodno obiščete nekaj izbranih vrtcev ter jih primerjajte med seboj, saj si boste le tako lahko ustvarili objektivno mnenje. Vrtec naj si skupaj z vami ogleda tudi vaš otrok, saj bo nenazadnje on tisti, ki bo vsakodnevno prihajal vanj, zato je pomembno, da se v njem dobro počuti. Skupaj preglejta igralnico, garderobo, igrišče, okolico, sanitarije in ostale kotičke, ne spreglejte pa niti odnosa vzgojiteljev. Odločite se za vrtec za katerega ste ugotovili, da je vreden vašega zaupanja. To zaupanje se prenaša tudi na otroka in  s tem lažji prehod od doma v vrtec.

V vrtec ne prezgodaj in ne prepozno

Strokovnjaki ocenjujejo, da je otrok na vrtec pripravljen v starosti okoli 2,5 let oziroma v času, ko je čustveno že čim bolj neodvisen od nenehne prisotnosti staršev. Ga. Marjanović Umek poroča iz tuje literature o longitudinalnih študijah, ki ugotavljajo, da imajo otroci z zgodnejšim vstopom v vrtec določene razvojne prednosti. Vendar kljub številnim raziskavam ni univerzalnega mejnika o času vstopa v vrtec, ki bi veljal za vse otrok.  Pri tem velja opozoriti, da imajo otroci, ki so bili prej pretežno doma in niso imeli veliko stika z vrstniki, lahko še pri 4 letih težave na socialnem področju pri navajanju na vrtec. Ker je torej zgoraj navedena starost le okvirna, si lahko s pomočjo naslednjih vprašanj pomagate pri ugotovitvi, ali je vaš otrok pripravljen na vrtec:

Ali je vaš otrok sposoben uravnavati čustva?vrtec

Ali lahko predvideva neprijetne okoliščine (nevarnosti) in se umakne / obvaruje pred njim?

Ali vaš otrok sprejema vrstnike kot partnerje pri igri oziroma ali se na splošno znajde v njihovi družbi?

Za kakšne vrste igrač se zanima? (dokler otroka zanimajo samo mehke igrače, še ni pripravljen za vrtec)

Ali ima vaš otrok osnovno orientacijo v prostoru?

Ali razume vzrok in posledice svojega gibanja?

Ali zna izražati potrebe z besedami?

Ali lahko gre samostojno na stranišče?

Ali pozna osnovne družbene norme?

Ali je razvita njegova koncentracija, da se lahko tudi sam zaposli-zaigra?
Nekateri so mnenja, da 3-letni otrok vrtec potrebuje, da izkoristi vse razvojne potenciale. Preko dejavnosti spoznava sebe in svet ter s sklepanjem prijateljstev zadovoljuje potrebo po stikih. Vrtec pospešuje otrokov razvoj, saj je otrok v stikih z vrstniki in vzgojitelji deležen razvojnih vzpodbud, predvsem na področju socializacije.
Vrtec je tudi kot nekakšna predpriprava na šolo, saj se otrok preko dejavnosti in igralnih pripomočkov, preko igre spontano tudi uči. Otrok se nauči pravil delovanja skupine, ugotovi, da je stvari treba deliti, včasih tudi malo počakati, si pomagati ter pridobi delovne navade. Predvsem pa se mu razvija njegova samostojnost pri skrbi zase. Obenem se spontano uči tudi od drugih otrok. Razvojne spodbude in izzivi otroka naučijo ustreznega odziva v različnih okoliščinah. V vrtcu so vsi otroci deležni podobnih razvojnih spodbud, tako da otroci niso prikrajšani, če le-teh v družini ni dovolj.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj