Izbirčnost pri prehrani v predšolskem obdobju

0
1057
Izbirčnost
Izbirčnost

Povsem normalno je, da v določenem obdobju pride faza zavračanja hrane ali izbirčnosti. Otrok bo zavračal različne vrste hrane ali pa ne želijo preizkušati novih jedi.

Hrana naj ne bo nagrada otroku za dobro opravljeno stvar, nagradite jih z različnimi aktivnostmi, pozornostjo, skrbnostjo in pohvalo. Med prehranjevanjem se pogovarjajte o stvareh, ki otroke veselijo, vzbujajo dobro počutje in jih nasmejijo. Pomembno je, da si vzamete čas in pri obroku ne hitite. Otroke privlačijo pisane barve in zanimive oblike. Komentirajte barvo, teksturo in aromo hrane, da le-ta otrokom postane mikavna. Med prehranjevanjem se vzdržite negativnih komentarjev in jih poučite o kulturi lepega vedenja pri mizi.

»V predšolskem obdobju ima lahko otrok fazo zavračanja hrane, izbirčnosti ali drugih težav s hranjenjem. To je normalno za obdobje, ko otrok izkazuje svojo samostojnost. Apetit otroka je zelo spremenljiv. V določenem obdobju poje veliko, v drugem malo ali skoraj nič. Izbirčni otroci zavračajo različne vrste hrane in ne želijo preizkušati novih jedi, vendar tudi z zelo omejeno izbiro hrane lahko pridobijo ustrezno količino kalorij in hranil ter ostanejo zdravi. Običajno gre za razvojno fazo, ki mine. Vendarle pa je potrebna pozornost, vedno obstaja razlog, da otrok zavrača hrano.

Izbirčnost je pogosto povezana s slabo izkušnjo pri hranjenju. Lahko gre za težave z žvečenjem, grizenjem ali sesanjem oziroma zdravstvene težave, kot so slabost, bolečine, zaprtje … Nekateri otroci so izjemno senzorno občutljivi, zato jih motijo tekstura, okus ali vonj hrane, občutek pribora v ustih ali postavitev hrane na krožniku. Na hranjenje lahko vplivajo tudi moteči dejavniki v okolju, npr. hrup, prižgana televizija. Otroka ne silimo s hrano, ne izvajamo trikov in ne podkupujemo otroka, da bi jedel, prav tako ga ne kaznujemo, kadar ne je. Poskrbimo, da z zavračanjem hrane ne pridobiva izdatne pozornosti. Otroka pohvalimo ali nagradimo za pozitivno vedenje, npr. kadar poje obrok, poizkusi novo hrano, sedi pri mizi … Ko otroka pohvalimo, vzpostavimo očesni kontakt in se nasmehnemo, nagrada pa je lahko tudi objem in dotik,« svetuje Andreja Demšar, univ. dipl. psihologinja.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Demšar

Andreja Demšar

http://vrtec.skofjaloka.si/

univ. dipl. psih, svetovalna delavka, Vrtec Škofja Loka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here