Zrelost otroka za uporabo spleta

0
654

Vstop otroka v svet digitalnih tehnologij naj bo postopen, pozorno ga spremljajte in poučite o možnih pasteh. Samostojno uporabo ob nadzoru starša pa je priporočamo šele po 9. letu starosti otroka.

Pogovor z otrokom o spletu obenem krepi medsebojno zaupanje. Do 2. oz. 3. leta uporaba spleta ni priporočljiva, saj takrat otrok potrebuje čustven in neposreden stik s starši. Sledi uporaba spleta v učni namen v vaši prisotnosti, določitev pravil uporabe pri 9. letu, popolnoma samostojna uporaba spleta se priporoča šele po 14. letu.

Špela Reš, univ. dipl. psih., v videu pojasni, pri katerih letih otrok lahko uporablja internet pod vašim nadzorom in kdaj samostojno. Pomembno je tudi, da z otrokom sklenete dogovor o pravilih. Ključen je tudi vaš zgled.

Do 2. oz. 3. leta uporaba spleta ni priporočljiva. V tem starostnem obdobju otrok bolj potrebuje emocionalen odnos s starši. Namesto da se otroku predvaja e-pravljica, se mu jo prebere. Po 3. letu otrok ob prisotnosti staršev lahko že uporablja določene spletne aplikacije, ki so namenjene učenju, razvijanju spretnosti, npr. fine motorike, učenja črk, številk. Pomembna je prisotnost starša. Samostojno uporabo ob nadzoru starša priporočamo šele po 9. letu. Takrat je pomemben pogovor o varnosti, bontonu na spletu. Pomembno je, da se z otrokom sklene nek dogovor o pravilih. Ves ta čas pa je ključen zgled staršev: kako sami rokujejo z napravo, kdaj sami uporabljajo telefon, ali sami sledijo družinskim pravilom ali ne. Otrok lahko samostojno z notranjim nadzorom uporablja splet po 14. letu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Špela Reš

http://www.logout.si/

univ. dipl. psih., Logout, center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here