Nosečnice pri zobozdravniku in ustnem higieniku

0
939

Zobozdravnika in ustnega higienika je treba obiskati vsaj pol leta pred načrtovano nosečnostjo in med nosečnostjo.

Priprava na prihod vašega novorojenčka zajema tudi skrb za ustno zdravje, saj ta vpliva na ustrezen razvoj otrokove ustne votline ter obraznega dela glave, ki se začne približno v šestem tednu nosečnosti.

V skrb za svoje ustno zdravje naj se aktivno vključi tudi bodoči oče. Navade obeh staršev imajo namreč komulativen učinek na otrokove oralnohigienske navade.

Pregled stanja zob in obzobnih tkiv

Temeljit in korekten pregled stanja zob in obzobnih tkiv nosečnice lahko opravi zobozdravnik šele po t. i. higienski fazi pri ustnem higieniku. Higienik vas ob prvem pregledu seznani o postopkih domače ustne nege z individualno izbranimi pripomočki in opravi higiensko fazo (čiščenje zob). Če niso odkrita posebna odstopanja ob rednih pregledih pri zobozdravniku, nadaljujete z obiski pri ustnem higieniku na vsake pol leta. Če ustni higienik in zobozdravnik ugotovita vnetje obzobnih tkiv (vnetje dlesni, parodontalna bolezen) in morda ugotovita tudi druge patološke spremembe v ustni votlini, bo potrebna podrobnejša obravnava. Pri nosečnici s parodontalno boleznijo namreč obstaja večja verjetnost, da bo rodila nedonošenega otroka z nizko porodno težo. Kasneje je možen neželen prenos materine ustne mikrobiote v dojenčkova usta. To pomeni primarno okužbo otrokove ustne votline z materinimi ustnimi bakterijami.

Obisk v začetku drugega trimesečja

Ustnega higienika obiščete v začetku drugega trimesečja. Takrat se običajno umirijo pogosto prisotne slabosti, ki vplivajo na počutje in posege v ustni votlini. Kadar bruhate, je smiselno usta spirati z vodo, da se prepreči raztapljanje zobne površine zaradi želodčne kisline. Za mineralizacijo pa poskrbite z varovalno prehrano in pitjem mineralizacijskih napitkov. S ščetkanjem po bruhanju nekoliko počakajte, da ne poškodujete zobnih površin. Ko se slabosti pomirijo, se lahko zdravi tudi razvitejše oblike vnetja dlesni in obzobnih tkiv, to je parodontalne bolezni.

Napotki za nego zob in dlesni med nosečnostjo

Nega zob in obzobnih tkiv v času nosečnosti ni prav nič drugačna kot pred in po nosečnosti: vsakodnevno skrbno mehansko odstranjevanje oblog doma in dvakrat letno obisk pri ustnem higieniku. Za nego doma potrebujete: različne vrste zobnih ščetk, strgalo za jezik, pripomočke za medzobno higieno – zobna nitka, medzobne ščetke, posebne nitke ter po potrebi pripomočki za čiščenje predelov okrog zobnih nadomestkov (mostičkov in implantatov). Primerne so zobne kreme brez penilcev (SLS – sodium lauryl sulphate), brez pesticidov (triklosan), brez konzervansov (parabeni) ter abrazivnih delcev, belilnih sredstev in saharina. Glede uporabe fluoridov se posvetujete s strokovnjakom, ki skrbi za vaše ustno zdravje, pozna vaš način življenja in vaše zobe ter obzobna tkiva. Če želite poskrbeti še za vsakodnevno jutranje razstrupljanje v ustni votlini ter za negovanje sluznice, se priporoča žvrkljanje olj. Najpomembneje je, da uživate kakovostna, ekološko pridelana olja, ki niso rafinirana ali hidrogenirana. Za žvrkljanje lahko uporabite hladno stisnjeno sončnično ali sezamovo olje ali hladno stisnjeno kokosovo maščobo.

Zaščitna hrana za zobe

Izbirajte raznoliko hrano, ki deluje varovalno na vaše zobe, vsebuje zadostne količine beljakovin, vitaminov, mineralov in kvalitetnih maščob. Izogibajte se trsnemu sladkorju in glukoznemu sirupu, beli moki in kvašenim pekovskim izdelkom ter procesirani industrijski hrani, ki med drugim tudi demineralizirajo vaše telo. Za mineralizacijo vaših in plodovih zob sta nepogrešljiva kalcij in fosfor.

Zaradi pogostejših obrokov usta po jedi redno spirajte z vodo, po preteku 20 minut nato nežno odstranite obloge z mehko ščetko in zobno nitko. Hrano temeljito zgrizite in prežvečite predvsem pa ob tem uživajte. Pijte toplo vodo po požirkih.

Najpogostejše težave in prelaganje posegov na kasnejši čas 

Nosečnice se največkrat srečujejo z vnetji (otečene in krvaveče dlesni), zobnim kariesom, prisotnimi amalgamskimi zalivkami ter avitalnimi zobmi (zobmi z odmrlo ali odstranjeno zobno pulpo). Za vnete dlesni poskrbite doma na zgoraj omenjen način, hkrati pa redno obiskujte ustnega higienika, ki bo v času nosečnosti sledil vašim težavam. Prisotnost morebitne zobne gnilobe (kariesa) naj vam zobozdravnik preveri z RTG tehniko griznih krilc pred nosečnostjo. Vse vrste RTG preiskav so med nosečnostjo prepovedane. Anestetik za posege v ustih pa je izjemoma dovoljen v drugem tromesečju nosečnosti. Za odstranitev amalgamskih zalivk poskrbite pred nosečnostjo – IAOMT protokol varnega odstranjevanja amalgamskih zalivk SMART. Če jih niste odstranili pred nosečnostjo, pa to storite po zaključenem dojenju otroka. SMART protokol spremlja temeljito sistemsko razstrupljanje, ki lahko traja več mesecev, in lahko izzove intenzivne telesne odzive. Avitalne zobe naj vam zobozdravnik kontrolira z RTG posnetkom v času pred nosečnostjo in razmisli o njihovem stanju, saj so lahko potencialna vnetna žarišča. Vse materine kronične bolezni, še posebej kronična parodontalna bolezen, naj bodo pod strogim nadzorom zdravnika in ustnega higienika, ki vas spremlja in vaše biološke odzive dobro pozna.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj