Znaki začetka poroda

Razmišljajte pozitivno. Zaupajte vase, v svoje telo in zmožnost rojevanja. Misli imajo velik vpliv na sproščenost ali napetost. Spodbujajte se z mislimi: zmorem to, odpiram se, z vsakim popadkom sem bližje svojemu otroku. Zavedajte se, da popadek pride in mine in da je v vmesnem času možnost za oddih od intenzivnosti.

Razpok plodovih ovojev

Pri večini žensk se porod prične s popadki ali z razpokom plodovih ovojev, ki so v času nosečnosti obdajali dojenčka. Ob odtekanju plodovnice boste nosečnice opazile mokro spodnje perilo kot bi vam ušel urin, vendar ne bo značilnega vonja. Morda boste opazile, da nimate nadzora nad kapljanjem, lahko pa vam bo voda odtekla zelo hitro z nenadnim razpokom (hlačke bodo zelo mokre). Če bi bila voda zelenkasta, pojdite čim prej v porodnišnico, da se ugotovi počutje otroka. V času dozorevanja materničnega vratu, njegovega krajšanja in odpiranja, se lahko pojavi sluznični čep. To je sluzast izloček, ki spominja na smrkelj in velikokrat vsebuje primesi krvi. Lahko se pojavi več časa pred porodom.

Lažni in pravi popadki

Lažni popadki se pojavijo pred pravimi, otroka vodijo nižje v medenico v pravi položaj in so namenjeni treningu maternice pred pravim porodom. Prepoznamo jim po tem, da so neredni in neenakomerni, v različnih časovnih intervalih in različnih jakosti. Njihova moč in konstantnost se omili, če se zamotite z drugimi aktivnostmi kot je sprehod ali kuhanje. Priporočljivo je, da se ob lažnih popadkih umirite in morda poskusite tudi zaspati.

Pravi popadki pritiskajo otroka in njegovo glavo na maternično ustje in vodijo k pravemu porodu. Trajajo od 30 sekund naprej in so vedno daljši in močnejši, do 60 sekund. Imajo vedno manjši časovni razmak in nanje nimate vpliva. Sprehod, tuširanje ali počitek jih ne omili. Pomembno je, da jih predihate.

Kdaj v porodnišnico

V porodnišnico se odpravite, ko opazite, da imate redne popadke na 5 min in trajajo vsaj 45 sekund. Bodite pozorni, da se popadki ponavljajo vsaj eno uro, da se izognete prehitri hospitalizaciji. Če vam začne odtekati plodovnica, si pripravite potrebne stvari in z njimi pojdite v porodnišnico. Če z vami ni nikogar, pokličite reševalno vozilo ali svojega ginekologa, ki vam bo dal napotke.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj