Kako vem, da bom kmalu rodila

0
35295
Znaki poroda
Znaki poroda

Kateri znaki so najpogostejši in lahko nakazujejo, da se bliža porod?

Zagozditev – Ko se spodnji del vaše maternice zmehča in razširi, se otrokova glavica spusti nižje v medenico. To se imenuje zagozditev oziroma »spuščanje«. Ob tem ugotovite, da ste nenadoma lažje zadihali. Tudi ostali simptomi se umirijo. V prvi nosečnosti pride do zagozditve 2 do 4 tedne pred začetkom popadkov; z naslednjimi nosečnostmi se to zgodi tik pred porodom.

Pritisk v maternici – Ko se otrokova glava spusti v medenico, vam lahko postane rahlo neudobno, verjetno boste morali pogosteje na vodo ali veliko potrebo, saj otrok pritiska na vaš mehur in črevesje. Zmehčanje sklepov in vezi povzroča bolečino v sramnih kosteh in hrbtu, zaradi pritiska dojenčka na medenično dno pa lahko občutite ostro zbadanje. Pritisk na krvne žile v medenici povzroča otekanje nog in stopal.

Izcedek iz nožnice – Pri mnogih nosečnicah pride zaradi zmehčanja materničnega vratu do obilnejšega izcedka iz nožnice. Izcedek izgleda kot jajčni beljak, lahko je tudi rožnato obarvan, če je rumen ali penast, lahko kaže na okužbo.

Nagon »gnezdenja – To je prirojena materinska potreba po pripravi doma na bližajoč se prihod otroka. Pazite, da ne boste pretiravali in energijo raje varčujte za porod.

Braxton-Hicksovi krči – To niso pravi popadki, ampak le »vadbeni« krči, ki služijo raztegovanju spodnjega dela maternice – tako je možna namestitev otrokove glavice v medenico.

Drgetanje in trepetanje – Verjetno je posledica stresnih hormonov ali spremembe ravni hormona progesterona.

Driska – Prostaglandini, ki se sproščajo na začetku poroda, lahko sprožijo odvajanje tekočega blata.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj