Znaki, da je otrok žrtev spletnega nasilja

0
605

Otrok na spletu ne pozna meja, zato morate o tem z njim stalno komunicirati. Skupaj si oglejta primere žrtev spletnega nasilja in se o tem pogovorita. Otroka pa tudi opazujte, saj vam bo lahko pokazal znake, ki jih boste prepoznali, da nikaj ni prav.

Vstop otroka v svet digitalnih tehnologij naj bo postopen, pozorno ga spremljajte in otroka poučite o možnih pasteh. Pogovor z otrokom o spletu obenem krepi tudi medsebojno zaupanje. Z otrokom si lahko ogledate primere nasilja na spletu in mu ogledane prizore pojasnite tudi z besedami. Pozorni bodite tudi na znake, ki lahko pomenijo, da je vaš otrok žrtev spletnega nasilja.

Špela Reš, univ. dipl. psih., v videu našteje, kaj je treba otroku pojasniti o nasilju na spletu in našteje znake, ki lahko kažejo na to, da je otrok žrtev spletnega nasilja. Ob tem poudari tudi pomembnost zaupnega odnosa med otrokom in staršem.

Pomemben je zaupen odnos in pogovor z otrokom. Starš in mladostnik si lahko kar skupaj pogledata primere nasilnih posnetkov in komentarjev na spletu ter se o njih pogovorita. Zaupen odnos je bistven, da se v primeru, če se kaj zgodi, otrok zaupa staršu. Starš naj otroku razloži, kaj je spletno nasilje, kakšna je nasilna in kakšna strpna komunikacija, pogovorita pa naj se tudi o primerih sekstinga in groominga. Pozoren mora biti tudi na znake, da je otrok žrtev spletnega nasilja. Takšni znaki so lahko upad šolskega uspeha, da se otrok kar naenkrat zapre vase, ima nočne more in psihosomatske bolečine v trebuhu in da starš opazi, da se otrok tudi v medosebnem odnosu vede drugače ali da spremeni odnos do družbenih omrežij.

Sodelujoči strokovnjaki:

Špela Reš

http://www.logout.si/

univ. dipl. psih., Logout, center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here