Značilnosti odnosov med bratci in sestricami

0
713
Odnos med sorojenci.
Odnos med sorojenci.

Za odnose med bratci in sestricami so pogosto značilni tekmovalnost, ljubosumnost in drugi prepiri. Predvsem prvorojenci imajo velikokrat težave, ko morajo pozornost in naklonjenost staršev nenadoma deliti. To je še posebej izrazito, kadar starostna razlika med njimi ni večja od dveh let.

Starejši otrok mora nenadoma sprejeti dejstvo, da se je pozornost mame in očeta zdaj razpolovila (prej je bil vedno sam v središču dogajanja). Nekateri otroci si začnejo na različne načine prizadevati, da bi spet pritegnili več pozornosti. Z raznovrstnimi oblikami »dojenčkastega« vedenja, ki so ga sicer že zdavnaj prerasli, poskušajo pokazati, da še vedno potrebujejo pomoč in podporo staršev. Možnosti za to so zelo raznolike. Otroci, ki so bili že dolgo suhi, začnejo ponovno močiti hlačke, drugi spet govorijo po otroško, tretji nenadoma nočejo več piti iz kozarčka, temveč samo še iz stekleničke. Pogosto so sitni in odkrito kažejo ljubosumnost.

Če je starostna razlika večja, se bo starejši otrok lažje sprijaznil z manjšo pozornostjo in celo sam (pogosto zelo veselo in navdušeno) sodeloval pri skrbi za novega člana družine. Kljub vsem nastalim težavam pa otroci v bratskem oziroma sestrskem odnosu dobijo zelo pomembne življenjske izkušnje, kot so sposobnost za premagovanje konfliktov, večja samostojnost ter sklepanje kompromisov – čeprav to včasih ni prav preprosto. Edinčki si morajo te izkušnje pridobiti pri druženju z vrstniki zunaj družinskega okolja.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj