Značilnosti kakovostnih risank

Mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., v videu najprej obrazloži kriterije kvalitetne otroške risanke, nato pa našteje nekaj konkretnih primerov takšnih risank. Najpomembneje je, da so risanke v skladu z vrednotami staršev in z otrokovim razvojem.

Pomembne so tudi vrednote staršev, kaj mislijo, da je prav, da se otrok nauči oziroma pridobi v tem svetu. Menim, da je pomembno, da je vsebina v skladu z otrokovim razvojem, torej, da je za njega primerna, da jo bo lahko razumel, da je dolžina ustrezna, da je zgodba ravno prav kompleksna za starost tega otroka. Zelo pomembno je, da so v njej liki, s katerimi se otrok poistoveti, takšni, kot si mi želimo, da niso to npr. nasilni liki, ampak da so blizu našemu vrednostnemu sistemu.

Otrok si sicer po svojem občutku izbere nek lik. Včasih nas preseneti, ko si izbere nek lik, ki morda ni vodilni, ampak stranski s posebnim značajem. Premislimo, zakaj si je otrok izbral nek lik. Mnogokrat si otroci izberejo kakšne bolj navihane like, da skozi njih izživijo neke svoje želje in potrebe. Bolj strahopetni in zadržani otroci si izberejo superjunake, skozi katere izživijo to moč.

Pomembno je, da ima oddaja humor. Humor zelo pritegne. To je tudi vodilo ustvarjalcev oddaj: če želimo, da oddaja pritegne otroke, vnašamo kakovosten humor.

Kar se tiče poučnih elementov, pravim, da se bo otrok iz vsake oddaje, ki ga pritegne in je zanj primerna, nekaj naučil. Pomembna je tudi estetika, ki mora biti primerna, v skladu z našim vrednostnim sistemom. Če govorimo o risanki, mora biti animacija že na oko privlačna.

Zelo pomemben je tudi jezik, zato se trudimo, da so sinhronizacije na visokem nivoju, ker je pri otroku v predšolskem obdobju tudi jezikovni razvoj preklopljen na veliko obratov. Skozi televizijo se učijo fraz, besed, zato je pomembno, da je jezik lep, interpretacija pa ustrezna.

Pujsa Pepa je ena kultnih risank, ki je zelo preprosta in igriva, vsebuje najbolj osnovne odnose. Nodi, Franček, Angelina Balerina za deklice in Mojster Miha za dečke, so vsebine, ki so preproste, a gojijo pozitivne vrednote sodelovanja, prijateljstva itn. potem pa pridejo tudi bolj kompleksne, npr. vsebine delane po knjigah Astrid Lingren. Te so vedno delovale, npr. Pika Nogavička, Kljukec s strehe, vendar so to že širše, daljše vsebine z več junaki z bolj kompleksnimi zapleti. Vsebina, ki vedno deluje, je Bacek Jon. To je vsebina, ki je delana za vse generacije, s svojim humorjem uspešno nagovarja tako odrasle kot otroke. Trenutno predvajamo tudi Rozi in A veš, koliko te imam rad. Obe sta narejeni po knjigah in imata močna sporočila o življenju.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj