Zlatenica pri novorojenčku

0
14449
Zlatenica
Zlatenica

Zlateničnega dojenčka pregleda pediater, ki določi potrebne dodatne preiskave. Zlatenica pri novorojenčku je največkrat prehodnega značaja,

Zlatenica se pojavi pri približno 60 % novorojenčkov. Pojavi se v prvih dneh življenja in se kaže kot rumeno obarvanje kože, beločnic in vidnih sluznic. Zlatenica je pri novorojenčku zelo pogosta in je v večini primerov prehodna in običajno nenevarna. Vzrok za zlatenico pri novorojenčkih so nezrela jetra, ki še nezadostno delujejo. Zlatenica je običajno zaradi rumenega obarvanja kože vidna že na zunaj. Opravi pa se tudi krvni test. Tako se vidi, kolikšna je vsebnost bilurbina. Novorojenčki so sposobni razgraditi bilirubin s svetlobo skozi kožo v lumirubin, ki se nato izloči z urinom. Zato se zlatenica zdravi s svetlobo.

Dojenčka lahko izpostavimo svetlobi. Pri višjih vrednostih bilurbina je potrebna fototerapija. V posebej hudih primerih (redko) je treba izvesti zamenjavo krvi. Novorojenček z zlatenico potrebuje veliko tekočine. Na žalost so dojenčki z neonatalno zlatenico običajno zelo zaspani in utrujeni, tako da težko ostanejo budni za zadosten vnos tekočine.

Zlatenica je ...
… rumenkasto obarvanje kože in očesne beločnice. To sta vidna znaka zvišanih vrednosti bilirubina, presnovnega produkta hemoglobina v krvi.

Na nastanek fiziološke zlatenice vpliva več dejavnikov/vzrokov, ki pa do danes še niso povsem pojasnjeni: »V prvih tednih po rojstvu pospešeno propadajo rdeče krvničke s posebnim t. i. fetalnim hemoglobinom, ki ga ima otrok pred rojstvom. Zato je v obtoku bistveno večja količina razpadnih produktov hemoglobina – krvnega barvila, ki veže kisik. Ob tem so encimi, ki v jetrih novorojenčka presnavljajo bilirubin, še slabo aktivni. Tretji mehanizem, ki prispeva k zlatenici, pa je ponovno vsrkavanje bilirubina iz črevesja nazaj v krvni obtok. Ta ponovni prevzem bilirubina je posebej pomemben, ko otrok manj pije in je prehod blata po črevesju počasnejši.«

Visoke vrednosti bilirubina

»Koliko bilirubina je za otroka preveč in kdaj potrebuje zdravljenje  presodi pediater glede na zrelost ob rojstvu, starost, telesno težo, splošno zdravstveno stanje,  dojenje … Zelo visoke vrednosti bilirubina v krvi bi lahko povzročile tudi okvare možganov, vendar se te komplikacije v našem okolju pravzaprav ni bati, saj pri zlateničnih otrocih vrednosti redno spremljamo in, če je potrebno, otroka zdravimo,« pravi Vlasta Kunaver dr. med.

Zdravljenje zlatenice

Zlateničnega dojenčka pregleda pediater, ki presodi ali dojenček potrebuje preiskave krvi in morda dodatne preglede. Pediater mora obvezno pregledati otroka, če opazimo pri zlateničnem otroku zelo bledo blato ali zelo temen urin. »Najbolj pogosto otroke zdravimo z obsevanjem z modro lučjo, ki pospešuje presnovo bilirubina v obliko, ki jo telo lahko izloči. Zelo pomembno je tudi to, da se otrok izdatno doji ali da skrbimo, da je ustrezno hranjen z adaptiranim mlekom. Tekočina namreč pospeši izločanje bilirubina iz telesa. V zelo hudih primerih je mogoče dojenčka zdraviti tudi s tako imenovano izmenjalno transfuzijo. Ta je le redko potrebna.«

Zlatenica zaradi dojenja

Včasih se zlatenica po prvih tednih nadaljuje in takrat govorimo o zlatenici zaradi dojenja, ki je nenevarno, fiziološko stanje, ki postopno izzveni brez zdravljenja. »O zlatenici zaradi dojenja govorimo, kadar fiziološka zlatenica dojenčka vztraja več kot nekaj dni po rojstvu in ni znakov za druge bolezenske vzroke zlatenice. Zlatenica zaradi dojenja običajno ne dosega visokih vrednosti bilirubina v krvi in ne povzroča poškodb možganov, je pa posledica nekaterih encimov, ki so prisotni v materinem mleku in zavirajo presnovo bilirubina v dojenčkovih jetrih.« Kar pa pomeni, da mamici ni treba prenehati z dojenjem, ampak naj nadaljujejo z njim, saj zlatenica izzveni sama po sebi. Vlasta Kunaver, dr. med. svetuje, da otroka čim več dojite ter mu dodatno ponudite tudi vodo.

Dojenček dobro napreduje

Znaki, ki kažejo, da gre dojenčku z zlatenico dobro, pa so: da se lepo hrani, doji ali po steklenički, ustrezno pridobiva težo in razvojno napreduje, da je živahen in da se stopnja zlatenice zmanjšuje. Zniževati se morajo tudi laboratorijske vrednosti bilirubina v krvi. Otroka z zlatenico mora spremljati pediater, ki bo najbolj varno odločil o morebitnih dodatnih preiskavah ali zdravljenju.

Vlasta Kunaver

http://www.zdkamnik.si/

dr. med., spec. ped., Zdravstveni dom Dr. Julija Polca, Kamnik

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj