Živahen otrok

0
2901
Živahen otrok
Živahen otrok

Živahen otrok je izziv za starše, pa tudi za brate in sestre. Obstaja nevarnost, da se celotno družinsko življenje organizira glede na njegove potrebe.

Se vam je življenje z otrokovim rojstvom postavilo na glavo? Je otrok v vsem ekstremen, pa naj bo to pri glasnem kričanju ali tihem kuhanju mule? Ne more biti pri miru niti pet minut? Se vam zdi, da ni nič v stanovanju ni varno pred njim, saj skozenj dirja kot tornado? Potem imate zelo živahnega otroka. Ni razloga, da obupujete. Za uravnoteženost potrebuje živahen otrok svobodo, vendar tudi omejitve.

Živahen otrok – kaj lahko storite

Zelo živahno vedenje je lahko znak, da otrok ne čuti dovolj pozornosti. Zato poskrbite, da mu boste vedno posvečali dovolj pozornosti. Živahen malček zahteva prostorske spremembe v stanovanju – v otroški sobi ali še bolje v dnevni sobi naj ima otrok dovolj odprtega prostora za tekanje okoli. Prepričajte se, da se otrok ne more poškodovati in da ne more česa uničiti. Ustvarite tudi prepovedana območja, kamor malček ne sme. Otrok se mora naučiti sprejeti omejitve.

Določitev meja

Otroku postavite meje in se jih držite. Če jih prekorači, mora to imeti posledice. Ne popustite mu samo zato, da bi imeli pet minut miru pred njim, saj to dolgoročno pripelje do tega, da otrok počne, kar hoče in vas ne jemlje resno.

Otrok mora imeti dovolj prostora za gibanje

Zelo pomembno – otrok mora vsak dan imeti veliko prostora za sproščanje energije, najbolje na svežem zraku. Ko je otrok dovolj star, ga lahko vpišete tudi h kakšni športni aktivnosti. Za izravnavo morate naučiti otroka tudi da se sprosti. Čas za mirnejše aktivnosti načrtno vključite v dnevno rutino, na primer po večerji in pred spanjem. V tem času lahko otrok bere, riše, gleda slikanice, lahko pa mu berete pravljico. To ga bo naučilo, da včasih pride čas za počitek. Takšne počitek je smiseln le, če je otrok že imel priložnost, da sprosti svojo energijo.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj