Zgodba o svetem Miklavžu

0
3284
Orehi
Orehi

Danes ponoči prihaja prvi od treh mož, ki nas obiščejo v decembru.

Sveti Miklavž je bil škof, sveti Nikolaj iz Mire, ki je živel okrog leta 300. Bil je iz bogate družine. O njem obstaja mnogo različnih legend: tako naj bi pomiril nevihto, v življenje obudil tri majhne fante, ki so jim odsekali ude ter poskrbel, da so jih spet imeli. V sanjah se je prikazoval vladarju Konstantinu in dosegel, da je pomilostil tri mlade oficirje, ki so bili obsojeni na smrt – zato je postal zavetnik zapornikov, otrok in mornarjev. Najbolj pa je znan po tem, da je rešil zgodbi nedolžnost treh mladih kmetovih hčera. Kmet je bil prereven, da bi obdržal hčere ali jim priskrbel doto, zato se je odločil, da jih proda za preživetje. Nikolaj je zato skozi njihovo okno vrgel tri vreče zlata in tako so imele vse dovolj za doto.

Miklavž in njegovi pomočniki

Miklavž obiskuje otroke skupaj s spremstvom: angeli in parklji. Mnogi otroci imajo velik strah pred parklji, zato jih nikar ne strašite preveč z njimi. Če greste na kakšen Miklavžev sprevod ali vas Miklavž obišče na domu, bodite ob otroku, da ga ne bo strah.

Otroci mu že prej napišejo pismo z željami, 5. decembra zvečer pa nastavijo prazno posodo, krožnik ali nogavico. Včasih so bila darila bolj skromna, najpogosteje kakšno suho sadje ali oreščki, dandanes pa otroci najpogosteje dobijo sladkarije in igrače.

Vir: Mamiweb

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here