Železo v nosečnosti

0
5597
Jajca
Jajca

Železo ima pri nastajanju hemoglobina v rdečih krvnih celicah pomembno vlogo. Kot hranilo železo v nosečnosti ne sme manjkati v prehrani.

Najdete ga v mesu, stročnicah in špinači. Živila, ki vsebujejo železo, so pomemben del prehrane med nosečnostjo.

Pomanjkanje železa in slabokrvnost

Železo pomaga pri transportu kisika po telesu. Skupaj z različnimi verigami beljakovin tvori hemoglobin in kot del rdečih krvničk prenaša kisik skozi telo. Če koncentracija hemoglobina v krvi pade, pride do anemije in slabokrvnosti. Blaga anemija je v nosečnosti pogosta. Prenizka raven (manj kot 10 gramov na deciliter) se lahko kaže v obliki omotice, utrujenosti ali kratka sapa. Železo je pomembno tudi za vašega otroka. Če vaša koncentracija hemoglobina pade, preveč oslabi dovod kisika do otroka. Tudi za razvoj in vzdrževanje mišičnega tkiva vaš otrok potrebuje veliko železa. Več o pomanjkanju najdete v članku Pomanjkanje železa v nosečnosti >>

Katera živila vsebujejo železo?

Še posebej živalske proizvodi, kot so rdeče meso, jajca in ribe vsebujejo veliko železa. Meso je klasičen nosilec beljakovin med živili, prav tako pa vsebuje cink, oboje pa je pomembno za vašega otroka. Velik delež železa vsebujejo tudi zelena zelenjava (špinača, ohrovt in brstični ohrovt), stročnice in polnozrnati izdelki. Oreščki in veliko vrst jagod poveča presnovo železa. Druga živila, ki vsebujejo železo, so rdeča pesa, pomarančni sok in peteršilj.

Hrana z veliko vsebnostjo železa

  • Pusto rdeče meso,
  • temna zelena zelenjava,
  • fižol,
  • leča,
  • jajca,
  • orehi,
  • suho sadje in
  • žita.

Če želite vzdrževati pravilno raven železa, se odrecite kavi ali črnemu čaju, ki lahko ovirata absorpcijo železa v telesu ali jo celo zavirata. Prav tako mleko. Seveda pa se vam ni treba popolnoma odpovedati tem izdelkom. Bodite le previdni, da jih ne uživate skupaj z živili, ki vsebujejo železo. Sadje spodbuja absorpcijo železa, posebej tisto z veliko vitamina C.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here