Zdravljenje neplodnosti

2312
Zdravljenje
Zdravljenje

Zdravljenje neplodnosti za pare, ki po 12 mesecih rednih in nezaščitenih spolnih odnosov (dva do trikrat tedensko) ne zanosijo.

Zdravljenje neplodnosti za pare, ki po 12 mesecih rednih in nezaščitenih spolnih odnosov (dva do trikrat tedensko) ne zanosijo, je priporočljivo, da poiščejo strokovno pomoč. Načinov za zdravljenje neplodnosti je veliko – od operacije, zdravil, psihološke pomoči do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Izbira načina je odvisna od vzroka neplodnosti. Za nasvete smo povprašali dr. Andreja Voglerja, specialista ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike v Ljubljani.

POSTAVLJANJE DIAGNOZE

Kot poudarja dr. Andrej Vogler, specialist ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike v Ljubljani, je neplodnost simptom nepravilnega ali bolezenskega dogajanja pri enem ali obeh partnerjih. Zato je prva naloga pri zdravljenju neplodnosti poiskati vzrok zanjo. V več kot 90 odstotkih zdravnikom to uspe, v slabih desetih odstotkih pa oprijemljivega vzroka neplodnosti ne najdejo. V takih primerih gre za nepojasnjeno ali idiopatsko neplodnost.

Vzrok za neplodnost pri ženskah se ugotavlja z/s:

 • delovanjem jajčnikov;
 • prehodnostjo jajcevodov;
 • stanjem maternične sluznice;
 • obliko maternice in
 • količino hormonov v krvi.

Vzrok za neplodnost pri moških se ugotavlja z/s:

 • spermiogramom;
 • histološko analizo tkiva testisa in
 • koncentracijo FSH hormonov.

Po besedah dr. Voglerja zdravniki, ko odkrijejo vzrok neplodnosti, tega skušajo odpraviti in paru omogočiti zanositev po naravni poti. Tako zdravljenje je mogoče:

 • z zdravili in
 • operacijo.

Uspešno je v približno 60–70 %. Če pa takšno zdravljenje ni uspešno ali ni mogoče, je parom na voljo še oploditev z biomedicinsko pomočjo oziroma umetna oploditev.

tableteZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI

Za zdravljenje z zdravili se po besedah dr. Voglerja najpogosteje odločajo, kadar imajo ženske motnje ovulacije. Ženskam, ki ovulacije nimajo oziroma je ta zelo redka ali neredna, predpišejo hormone za spodbujanje ovulacije. Večinoma se uporabljajo povsem naravni hormoni, zaradi česar so stranski učinki redki. Najresnejši stranski učinek je prekomerni odziv jajčnikov na spodbujanje, ki se pojavi pri približno 10 odstotkih bolnic. Njegovi znaki so:

 • zadrževanje vode v telesu;
 • otekline;
 • nabiranje tekočine v trebušni votlini ter
 • zgoščanje krvi in posledično večja nevarnost krvnih strdkov.

Te stranski učinke je mogoče nadzorovati, preprečevati in v skrajnem primeru tudi zdraviti, zato večje nevarnosti za bolnice ne predstavljajo.

OPERATIVNO ZDRAVLJENJE

Operativno zdravljenje je mogoče predvsem v dveh primerih:

 • pri endometriozi, ki je tudi najpogostejši vzrok neplodnosti, ter
 • pri okvari jajčnikov.

kirurg1Endometriozo zdravijo z laparoskopsko operacijo. To je operacija, ki jo naredijo z minimalnim invazivnim pristopom. V največ primerih vrežejo le majhne odprtine. Bolnica gre v tem primeru lahko domov praktično takoj. V primeru okvare jajcevodov, ki so večinoma posledica prebolelih vnetij, pa operativno skušajo popraviti njihovo obliko in funkcijo.

OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO

Obstajata dva načina oploditev z biomedicinsko pomočjo:

 • zunajtelesna oz. epruvetka in
 • znotrajtelesna oz. osemenitev.

ZUNAJ TELESNA OPLODITEV

Dr. Vogler pojasnjuje, da gre pri zunajtelesni oploditvi za preprost princip premostitve neke ovire, ko ne more priti do oploditve v končnem delu jajcevoda. Zdravniki spodbudijo delovanje jajčnikov s povsem naravnimi hormoni z namenom, da pridobijo več kot eno jajčno celico v določenem ciklusu (op. normalno dozori ena), ki jih nato vzamejo s pomočjo punkcije jajčnika in te jajčne celice zunaj telesa oplodijo s partnerjevim semenom. To naredijo v laboratoriju. Peti dan po oploditvi pa po naravni poti v maternico prenesejo en ali največ dva zarodka.

Kaj je punkcija jajčnika? To je poseg, ki traja 15–30 minut. Opravijo ga z vodeno ultrazvočno sondo in tanko dolgo iglo, s katero prebodejo steno nožnice in pridejo do jajčnikov. Zdravniki nato s pomočjo igle posrkajo folikularno tekočino, v kateri so jajčeca.

Kako moški daruje semenčice? Semenčice morajo nujno biti sveže, zato na dan postopka v intimnem prostoru moški odda vzorec semenske tekočine. V laboratoriju ločijo slabe in kakovostne semenčice in s centrifugo povečajo njihovo koncentracijo. Če je koncentracija kljub temu prenizka, s posebno metodo ICSI spermij vstavijo neposredno v jajčece.

ZNOTRAJ TELESNA OPLODITEV

Znotrajtelesna oploditev je po besedah dr. Voglerja postopek, ko posebej pripravljeno seme vnesejo neposredno pod vrh maternice ob času ovulacije. Na tak način:

 • bistveno skrajšajo pot semenčicam do jajcevoda in jajčne celice, kjer naj bi prišlo do oploditve;
 • premostijo motnje, ki nastanejo v sami nožnici ali kanalu materničnega vratu, ki bi lahko tudi preprečevale semenčicam potovanje proti jajcevodu in s tem oploditev.

Viri: Vogler Andrej, Martina Ribič-Pucelj in Tomaž Tomaževič: Kirurško zdravljenje endometrioze pri neplodnih bolnicah.

Andrej Vogler

http://www.ginekologija-bd.si/

specialist ginekolog, porodničar

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav