Zdravljenje nahoda pri otroku

0
1135

Nahod je pri otrocih zelo pogost, saj jih lahko doleti tudi več kot 5-krat na leto. Zdravi se simptomatsko z zdravilom za zniževanje vročine in s čiščenjem nosu. Običajno mine pred 10. dnem.

Prof. dr. Milan Čižman, dr. med., pojasnjuje, da ima otrok lahko tudi več kot 5 nahodov letno. Oteženo dihanje in serozni izcedek običajno mineta pred 10. dnem in se zdravita simptomatsko.

Otroci imajo lahko 3, 4, 5 ali več nahodov letno. Obstaja več kot 200 povzročiteljev, ki povzročajo težko dihanje skozi nos in serozni izcedek. Prehodno lahko izcedek postane gnojen, večinoma pa znaki bolezni minejo pred 10. dnem.

Če gnojni izcedek traja dlje kot 10 dni, gre lahko za vnetje obnosnih votlin. Takrat se bo zdravnik odločil, ali otrok potrebuje antibiotik. Za prehlad oziroma nahod se antibiotika ne predpisuje. Zdravi se simptomatsko. Če ima otrok vročino nad 38,5 lahko prejme zdravilo proti vročini, drugače pa čistimo nos s fiziološko raztopino ali večkrat posesamo sekret, da otrok lažje diha. Lahko dobi tudi kapljice za nos, predvsem pred spanjem, da lahko normalno spi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milan Čižman

Prof. dr. Milan Čižman

http://www.kclj.si/

dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here