Zdravljenje inkontinence po porodu

0
3674
Magnetoterapija
Magnetoterapija

Uhajanje urina, vetrov ali blata (inkontinenca) je ena od najpogostejših nevšečnosti, s katerimi se srečujejo mlade mamice. Po strokovnih ocenah naj bi imela še dve leti po porodu skoraj tretjina žensk težave z vsaj eno od oblik inkontinence, v prvih tednih ali mesecih po porodu pa še precej več.

Inkontinenca po porodu je posledica oslabelih mišic medeničnega dna. Nosečnost z velikimi hormonskimi spremembami in povečana teža maternice predstavljajo zanje veliko obremenitev, zato se njihova zmogljivost zmanjša. Med porodom se še dodatno močno raztegnejo, zaradi prereza ali raztrganin presredka pa tudi poškodujejo. Včasih nastanejo med porodom neprepoznane poškodbe mišic, ki niso pravočasno oskrbljene.

Edini ukrep, s katerim lahko težave preprečite oziroma odpravite, so intenzivne vaje za mišice medeničnega dna. Vsaka nosečnica bi morala dobro poznati Keglove vaje in jih tudi izvajati skozi celo nosečnost, z njimi pa nadaljevati takoj po porodu. Izjemno pomembno pa je, da vaje izvajate pravilno (krčite prave mišice na pravi način), saj lahko v nasprotnem primeru stanje še poslabšate. Učinek Keglovih vaj pri že razviti inkontinenci opazite po 3-5 mesecih, zato je potrebna velika vztrajnost.

Intenzivne vaje za mišice medeničnega dna dosežete tudi z magnetno stimulacijo oziroma magnetoterapijo, pri kateri pa so učinki opazni že po dveh do treh tednih. Metoda je neinvazivna, neboleča, brez neprijetnega vstavljanja elektrod, brez neposrednega stika s kožo in nima znanih stranskih učinkov.

S terapijo je priporočljivo začeti že 4-6 tednov po porodu. Poškodbe porodne poti se hitreje in lepše zacelijo, hemoroidi hitreje izginejo, z ojačanjem mišic se prepreči ali odpravi poporodno uhajanje urina, vetrov ali blata, čvrste mišice medeničnega dna pa pripomorejo tudi k izboljšanju spolnega življenja. Velika prednost magnetoterapije je tudi v tem, da se pacientka ob terapijah nauči pravilnega izvajanja Keglovih vaj, s katerimi lahko nato sama nadaljuje. Na ta način se močno zmanjša tudi možnost razvoja inkontinence kasneje v življenju.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj