Zdravljenje angine pri otroku

0
3814

Angina je običajno virusnega izvora in je ne zdravimo z antibiotiki. Samo v primeru, če so izpolnjeni določeni kriteriji, zdravnik opravi hitri test, s katerim ugotovi, če je povzročitelj angine bakterija in otrok potrebuje antibiotično zdravljenje. Pri otrocih do 3 let je bakterijska angina zelo redka.

Po besedah prof. dr. Milana Čižmana, dr. med., je angina običajno virusnega izvora, pri 30 % otrok pa je lahko povzročitelj tudi Streptococcus pyogenes, bakterija, ki jo je treba ugotoviti in zdraviti z antibiotiki.

Angino povzročajo številni agensi, najpogosteje virusi. Pri 30 % otrok je lahko povzročitelj tudi Streptococcus pyogenes, bakterija, ki jo moramo ugotoviti in zdraviti. Pri otrocih do 3. leta ta bakterija zelo redko povzroči angino (do 6 %), kasneje pa pogosteje. Naloga zdravnika je, da ob težavah, vročini, težjem požiranju in povečanih bezgavkah na vratu, ugotovi, ali vnetje povzroča Streptococcus pyogenes.

Zdravnik naredi hitri test. V 20 minutah že ve, ali ima otrok streptokokno angino. Za odvzem brisa morajo biti izpolnjeni določeni kriteriji:  vročina nad 38 stopinj, povečane in občutljive bezgavke na vratu, gnojna angina ter odsotnost kašlja in drugih znakov virusnih okužb. Če ima otrok 3 ali 4 točke, se vzame bris žrela. Če se ugotovi, da gre za streptokok, dobi penicilin. Penicilin je zelo varen antibiotik in ekološko povzroči najmanj škode na normalni flori. Otrok mora zdravilo jemati 10 dni. Če ga jemlje krajši čas, je večja možnost ponovitve okužbe. Če otrok zdravila na usta ne sprejema, lahko pri svojem zdravniku ali v urgentni ambulanti bolnišnice dobi enkratno injekcijo penicilinskega preparata, ki deluje 3 tedne.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milan Čižman

Prof. dr. Milan Čižman

http://www.kclj.si/

dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here