Zdravila v materinem mleku

0
1199
Zdravila med dojenjem
Zdravila med dojenjem

Tudi doječa mati lahko zboli in potrebuje zdravila. Kako je z jemanjem zdravila med dojenjem? Določene omejitve obstajajo.

Tudi med dojenjem boste lahko kdaj zboleli, se nalezli prehlada, se slabo počutili ali pa potrebovali antibiotik. Seveda je s tem povezano jemanje zdravila med dojenjem, saj je materino mleko glavna in edina prehrana dojenčka, zato pride do vprašanja, kolikšen del zdravila se ohrani tudi v mleku in ali je škodljivo za otroka.

Pri glavobolu lahko mirne duše vzamete paracetamol. Majhen del, ki od tega preide v mleko in z njim v dojenčka, mu ne škoduje, saj ga bodo ob vročini dali tudi otroku. Tako preprosto, kot je v tem primeru, pa je žal redko. Kolikšen del zdravila prehaja v mleko, in, ali ta količina škoduje, je odvisno od kemičnih lastnosti zdravila. Vaš zdravnik lahko to za vsako zdravilo točno presodi, seveda pa ga opozorite, da dojite. Če vam torej predpišejo antibiotike, vprašajte zdravnika, ali lahko škodi otroku. Večinoma pa že vnaprej izberejo takšne, ki so primerna zdravila med dojenjem.

Praviloma se dobi za skoraj vsako vrsto zdravila enega ali več preparatov, ki jih sme jemati tudi doječa mati in ob tem še naprej dojiti. Zaradi varnosti vseeno še enkrat vprašajte svojega zdravnika. Lahko vas bo pomiril ali pa vam dal soroden, neškodljiv preparat, ki bo varen tako za vas kot tudi vašega otroka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here