OtrokOtrok v vrtcuZdrav otrok v vrtcu

Zdrav otrok v vrtcu

Ko je počitnic konec se  otroci vrnejo nazaj v vrtec, nekoliko večji pa že v šolo. Poskrbimo do bo otrok v vrtcu zdarv. V tem času je namreč zaradi prehoda iz poletja na jesen in nepredvidljivega vremena ter spreminjajočih temperatur, tveganje za prehlade in povišano telesno temperaturo večje. Zjutraj in zvečer je hladno, čez dan pa so lahko temperature še prav prijetne.

Še posebej, če je vaš otrok v vrtec šel prvič ali po dolgem premoru, je nevarnost okužbe visoka. Imunski sistem se mora predvsem pri mlajših otrocih najprej še okrepiti. V vrtcu je vaš otrok običajno v tesnem stiku z drugimi otroki, zato se lahko virusi hitro širijo od otroka do otroka. Če že zjutraj vidite, da vaš otrok ni dobro, ga ne vozite v vrtec. Tukaj je nekaj nasvetov, kako zaščititi otroka in zmanjšati verjetnost prehladov.

Primerna oblačila – Bodite pozorni na primerno obleko in se poslužujte tako imenovanega »čebulnega oblačenja« oziroma oblačenja v več plasteh, da se lahko otrok sleče, če je to potrebno. S tem boste zmanjšali tveganje, da bi se otrok preveč znojil ali da bi ga zeblo, kar privede do prehlada. Poleg primernih oblačil so pomembni tudi zdrava prehrana, gibanje, svež zrak in redno umivanje rok.

Zdrava prehrana zagotavlja vašemu otroku vse potrebna hranila za rast in zdravje. Otroku dajte jesti več zdrave hrane (sadje, zelenjava in polnovredne žitarice) in manj sladke in mastne hrane. Otrok naj veliko pije, najprimernejši so mineralna voda, nesladkan čaj ali sadni sok.

Ustrezno gibanje je za otrokov razvoj enako pomembno kot zdrava prehrana in pijača. Otrok naj ima dovolj časa za gibanje. Spodbudite ga, da izbere primeren šport.

Vir: Netmoms

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj