Zaupanje

0
871
Zaupanje otroka.
Zaupanje otroka.

Če dojenček izkusi in spozna, da se odrasli dosledno in predvidljivo odzivajo na njegova znamenja (na njegov nasmešek, jokanje in njegove potrebe), lahko že zelo zgodaj razvije zaupanje v svoje okolje. Zaveda se, da mu bo vedno, kadar potrebuje podporo ali spodbudo, kdo pomagal. To pa hkrati pomeni, da je popolnoma nesmiselno – čeprav nekateri še vedno trdijo drugače – puščati dojenčka, naj po mili volji kriči, češ s tem ga bomo izučili, da ne bo s kričanjem dosegel ničesar. S to »lekcijo« naj bi preprečili, da bi se otrok razvil v malega tiranskega »kričača«. Vendar pa se je nasprotno izkazalo, da dosledno upoštevanje dojenčkovih znamenj (tudi tuljenja) ne pomeni tudi več kričanja.

Dojenčkovo tuljenje se – gledano dolgoročno – celo zmanjša, saj se nauči, da bo prišla pomoč zelo kmalu in da pri tem ne igra nobene vloge dejstvo, koliko časa in kako močno bo tulil. Mnogo vedenjskih vzorcev, ki jih starši uporabljajo v stiku z dojenčki, je nastalo med evolucijo z namenom, da bi bila otroku zagotovljena podpora in preživetje, zato se pojavljajo spontano in brez premisleka. Zato je pomembno, da se starši zanesejo na svojo intuicijo. Če o svojem vedenju nenehno razmišljajo ali če pustijo, da jih nasveti drugih spravljajo v negotovost, bo to samo oviralo spontano, intuitivno ravnanje.

Tako kot je vožnja s kolesom težja, če med njo nenehno razmišljamo, kaj moramo storiti, je tudi težje spontano ravnati z otrokom, če o svojem vedenju, postopkih in dejanjih preveč razmišljamo; to velja predvsem za neposredni stik z dojenčkom. To pa seveda ne pomeni, da se ne bi od časa do časa vprašali, ali bi morda lahko nekatere navade izboljšali oziroma spremenili. Predvsem v prvih mesecih otrokovega življenja je dobro, da se zanašamo na svojo intuicijo. V nadaljevanju pa postaja – že zaradi razvojnega napredka – vse pomembnejša tudi načrtna in umerjena vzgoja. Ker se otrok nauči usmerjati in načrtno vplivati na svoje vedenje, se bodo morali odrasli učiti skupaj z njim in se mu prilagajati.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj