Zatekanje v noge in bolečine v hrbtnici

0
5983

Bolečina v križu se pojavi pri približno 70% nosečnic. Do nje pride zaradi povečane teže v sprednjem delu telesa in posledično spremenjene telesne drže.

Zatekanje nog in zadrževanje vode v telesu

Med nosečnostjo boste morda opazili, da vas je poročni prstan začel tiščati ali, da so vam čevlji premajhni. Da ne bo pomote: med nosečnostjo so lahko vaše dlani in stopala, včasih pa celo cele noge, zatečene zaradi zadrževanja vode v tkivih.

Zadrževanje vode v nosečnosti je lahko nadležno, vendar ni razlog za skrb, razen, če oteklina postane res ogromna. Imejte v mislih, da vaše telo do konca nosečnosti absorbira okoli sedem litrov dodatne tekočine. Polovica te tekočine se nanaša na maternico, plodovnico in tkiva dojenčka, druga polovica pa na povečan na krvni obtok, mišice in podkožno tkivo. Zatekanje je opazno predvsem v vročini in pri dolgotrajnemu stanju na nogah.

Kaj lahko storite

  • Večkrat na dan si privoščite počitek z dvignjenimi nogami. Tudi, ko sedite, poskrbite, da bodo noge dvignjene kolikor je to le mogoče.
  • Prstan snemite iz prsta, dokler je to še mogoče in vas še ne tišči. Ko prst zateče, to ni več tako enostavno.
  • Obogatite svojo prehrano z zelenjavo, ki pospešuje izločanje vode: por, šparglji in kumare.
  • Na dan popijte 1-2 skodelici čaja iz kopriv ali regratovih listov.
  • Lahko nosite podporne nogavice.
  • Delajte vaje, ki spodbujajo vračanje krvi v srce.

Če bi se pojavilo zatekanje nog nad koleni, jamičast edem ali pa da bi bili prisotni še drugi simptomi (bolečina, rdečina, mravljičenje, povišan krvi tlak ipd.), je potrebno na to takoj opozoriti zdravnika.

Bolečina v križu

Bolečina v križu se pojavi pri približno 70% nosečnic. Do nje pride zaradi povečane teže v sprednjem delu telesa (maternice) in posledično spremenjene telesne drže. To bolečino omilimo s primerno obutvijo (nizki čevlji), zmanjšanjem oziroma omejevanjem telesne aktivnosti, s pravilno telesno držo, počitkom ter primerno podporo telesa med ležanjem.

Priporoča se izvajanje vaj za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic (po navodilih fizioterapevta, prilagojene vaje), nekatere raziskave so pokazale tudi blagodejni učinek akupunture na zmanjšanje bolečine. Prav tako nekateri priporočajo masažo prilagojeno nosečnicam, izvajanje joge in reklasacijske terapije ter vadbe v vodi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here