Zastrupitev pri otrocih

0
2012
istilo1

Otroci so po naravi radovedni. Ta radovednost pa lahko vašemu otroku tudi povzroča škodo. Morda ga zanima, kakšne so neznane jagode s sosedovega grma ali pa želi poskusiti strupeno čistilo. V primeru zastrupitve morate ukrepati hitro. Če se otrok zastrupi, še ne pomeni, da ste krivi starši. Do veliko zastrupitev pride zaradi napačne hrane ali zdravil. Najpogostejša zastrupitev pa je zastrupitev z detergentom. Tudi rastline lahko škodujejo vašemu otroku. Do zastrupitve pri otrocih največkrat pride v obdobju »vse v usta«.

Kako boste prepoznali zastrupitev
Zastrupitev ni takoj očitna in to je najhuje. Če se otrok zastrupi, ima tipične simptome prehlada. Ko se temu pridružijo še slabost, bruhanje ali driska, je zastrupitev očitna. V najslabšem primeru lahko ima vaš otrok tudi težave s krvnim obtokom in motnje zavesti.

Hitra pomoč za zastrupitve
V primeru suma zastrupitve se vedno posvetujte s svojim pediatrom. Če mislite, da je vaš otrok spil jedko sredstvo, mu dajte kozarec ali dva vode, da si razredči raztopino v želodcu in zmanjša zastrupitev. Bruhanju se je treba izogibati, saj lahko po nepotrebnem poškoduje požiralnik. Če je vaš otrok jedel strupene rastline, vzemite to rastlino s seboj k pediatru, da bo diagnoza bolj natančna.

Preprečevanje zastrupitev
Zdravila in sredstva za čiščenje hranite izven dosega otrok. Omarica v kopalnici mora biti vedno opremljena s ključavnico. Vse kemikalije za čiščenje ne smejo biti shranjene v eni izmed spodnjih kuhinjskih omar. Vaš otrok odpira vrata omaric in bo radoveden, kaj je v pisanih steklenicah. Enako velja za vžigalnik, vžigalice, parfume in deodorante. Zavedati se morate, da vaš otrok želi raziskati vse. To seveda vključuje barvite tablete in steklenice. Ko je vse varno shranjeno pod ključem, je vaš otrok varen pred zastrupitvijo.

Prepričajte se, da so strupeni in nevarni predmeti izven dosega vašega otroka. Kupujte takšne izdelke za čiščenje, katerih embalaža je takšna, da jo otrok težko odpre ali je ne more spraviti v usta. Pozanimajte se tudi, kako hitro in pravilno reagirati v primeru zastrupitve. Vaše znanje lahko reši življenje vašega otroka.

istilo1

Vir: Mamilounge

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here