Zastrupitev pri otrocih

0
3001
Zastrupitev otroka

Ko pri otroku sumite ali veste, da je zaužil, vdihaval, se polil z neko strupeno snovjo, najprej poskrbite za varnost ter pokličite zdravnika ali telefonsko številko 112.

Majhen otrok je zelo radoveden, zato shranjujte vsa zdravila, čistila, lake ter ostale morebitne strupene substance (tudi alkohol) na otroku nedosegljivem mestu. Naučite ga, da ne daje jagod ter drugih delov rastlin v usta, ne da bi mu to vi dovolili in pred tem videli. Ko pri otroku sumite ali veste, da je zaužil, vdihaval, se polil z neko strupeno snovjo, najprej poskrbite za varnost ter pokličite zdravnika ali telefonsko številko 112.

Kako ukrepati

Pri zastrupitvah je pomembno, da poveste, kdo je zastrupljeni (starost, teža, morebitne bolezni), kaj je zaužil (embalaža, vzorci strupov), koliko, kdaj, kje, kako (zaužil, se polil, vdihaval), v kakšnem stanju je zdaj zastrupljeni. Zdravnik se bo po potrebi posvetoval s specialistom za zastrupitve in vam dal točna navodila, kako ravnati v vašem primeru. Brez navodil ne izzivajte sami bruhanja (razen, če ima stvar v ustih – mu jo odstranite), ne dajajte mu piti mleka, kisa, limoninega soka, surovih jajc. Lahko popije 1–2 dl vode po požirkih.

Zastrupitve z rastlinami

S strupenimi rastlinami se najpogosteje zastrupijo otroci, stari manj kot 6 let, ker so jim privlačne barve in oblike plodov. Zastrupitve z rastlinami pridejo po navadi med igro, ko zaužijejo manjše število strupenih rastlin, zato so znaki zastrupitve redki, ponavadi v obliki slabosti, bruhanja, driske in trebušne bolečine. V primeru, da je otrok zaužil veliko strupenih rastlin oziroma plodov, pa so posledice lahko zelo hude in se pokažejo s hudim bruhanjem, drisko, motnjo zavesti, krči, hitrim in plitkim utripom, težkim dihanjem.

KATERE RASTLINE SO STRUPENE, PA SO OBIČAJNO NA NŠIH VRTOVIH IN V STANOVANJIH
Strupene rastline in plodovi so plodovi tise, lovorikovca, bršljana, šmarnice, navadnega volčina, pasjega zelišča. V stanovanju pa se lahko zastrupijo s sobnimi rastlinami, kot so difenbahija, amarilis, božična zvezda, ciklama, glicinija.

Ob dotiku oziroma prijemanju nekaterih rastlin lahko pride do pordečitve kože oziroma srbenja, bolečine ali otekline, v tem primeru je pomembno, da čim hitreje splaknete mesto z mlačno vodo, ga očistite z milnico in znova izperete. Kožnih mehurjev se pri tem ne sme predreti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here